W tym przepisie wszystko może przyprawić o jesienny zawrót głowy i wzmożoną pracę ślinianek. Nawet na papierze wygląda to cudownie – puszyste ucierane ciasto, słonecznie żółte owoce, których zapach roznosi się po całej kuchni, a do tego jeszcze mak, rodzynki i sezam. Ten flirt bakalii z pigwą to strzał w dziesiątkę. Wypiek jest pełen niuansów, cytrusowy, a jednocześnie słodki, lekko korzenny i orzechowy. Przy tym pomalutku zaprasza zimowe, świąteczne smaki, ciągle wpasowując się jeszcze w październikową aurę. Dzięki specyficznemu ułożeniu pigwy i dodatków wygląda jak z cukierni na zamówienie, a w rzeczywistości nie wymaga specjalnych umiejętności. Ja robię to ciasto co weekend, póki mam sezonowe składniki.
Jak przygotować pigwę do ciasta?
Przede wszystkim pamiętaj, że mówimy tu o pigwie, nie o owocu pigwowca. Okazy, które wykorzystasz do ciasta, są większe, mają gruszkowaty kształt i są nieco słodsze niż ich koleżanki. Natomiast te drugie owoce to niewielkie kuleczki podobne do jabłek, które rosną niedaleko od ziemi na niskich krzaczkach. Są kwaśniejsze i przeznaczone prawie wyłącznie do syropów i konfitur, ponieważ są kwaśniejsze i bardziej cierpkie.
Pigwę należy umyć, przekroić na pół i wyjąć z niej gniazda nasienne. Nie jest to najprostsze, bo miąższ jest twardy i pestki nie odchodzą od niego łatwo. Możesz wykroić je ostrym nożykiem. Do ciasta z makiem nie potrzebujesz wielu owoców, więc zadanie nie powinno ci przysporzyć dużo kłopotu. Ale warto wiedzieć, że przy większej porcji do przetworów można najpierw nieco zmiękczyć pigwę w mikrofali lub ją zblanszować.
Pokrój oczyszczone połówki pigwy w plastry o grubości około 1/2 cm. Możesz je zostawić w takiej formie i powciskać w ciasto, ale ja polecam dusić je przez kilka minut w soku jabłkowym. Na tyle, żeby nieco zmiękły, ale nie rozpadały się. Warto dodać też odrobinę miodu, który świetnie komponuje się z pigwą, a wypiek będzie jeszcze bardziej aromatyczny.
Ciasto makowe z pigwą – przepis
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 100 ml oleju
- 100 g maku
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego
- 4 jajka
- 2 łyżki sezamu
- 1 łyżka rodzynek
Przygotowanie:
- Wyjmij jajka wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową. Przesiej mąkę, żeby je napowietrzyć.
- Przygotuj pigwę według instrukcji podanej powyżej. Nie musisz jej obierać, będzie się wtedy ładniej prezentować w cieście, a plastry się nie rozpadną.
- Utrzyj jajka z cukrem na puszystą, bladożółtą masę. Dodaj cienkim strumieniem olej i zmiksuj. Wlej też aromat. Na końcu dodaj suche składniki – mąkę z proszkiem do pieczenia, mak oraz 1 łyżkę sezamu. Wrzucaj je partiami i mieszaj wszystko szpatułką.
- Przenieś ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej pergaminem. Dookoła powciskaj plastry pigwy, tworząc charakterystyczną „koronę" z owoców. Sam środek posyp pozostałym sezamem, a dookoła niego wysyp rodzynki.
- Piecz ciasto makowe z pigwą przez około 50 minut w 180°C (tryb góra-dół). Możesz przed podaniem posmarować owoce lekko rozgrzaną konfiturą brzoskwiniową albo jabłkową, żeby się ładnie błyszczały.

















