Pigwa to owoc, który przez wielu kojarzony jest głównie z przetworami. I nic dziwnego – jej twardy miąższ i cierpki smak nie zachęcają w ogóle do jedzenia jej na surowo. Dlatego od lat pigwa ląduje u nas głównie w słoikach – jako dodatek do herbaty czy konfitura. Tego typu przepisy święcą triumfy choćby na naszym kanale nadawczym na Messengerze.
Zimą rozgrzewa swoim cytrusowo-miodowym aromatem, ale… czy nie szkoda zamykać ją wyłącznie w słoikach? Przecież ma w sobie ogromny potencjał, który tylko czeka na odkrycie. Właśnie tak od lat robią Turcy – zamiast robić przetwory, duszą pigwę w cukrze i przyprawach, tworząc z niej deser, którego nie powstydziłaby się żadna cukiernia.
Co Turcy robią z pigwy?
Podstawą tureckiego deseru z pigwy – ayva tatlısı – jest duszenie owocu w wodzie z cukrem, przyprawami i... jego własnymi pestkami, które odpowiadają za charakterystyczny kolor. W rezultacie powstaje miękka, błyszcząca połówka pigwy, o bursztynowo-różowym kolorze, zanurzona w gęstym syropie.
Deser podaje się na zimno, z kleksem tłustej bitej śmietany, często posypany orzechami – najczęściej pistacjami lub orzechami włoskimi. To połączenie prostoty z elegancją – pigwa w takiej wersji zaskakuje nie tylko smakiem, ale i wyglądem. A co najważniejsze – przygotowanie jest naprawdę proste i nie wymaga trudno dostępnych składników.
Sekret tkwi w cierpliwości i odpowiednio długim duszeniu – to właśnie ono sprawia, że pigwa zmienia się z twardego, niepozornego owocu w deser, który rozpływa się w ustach.
Przepis na turecki deser z duszonej pigwy (ayva tatlısı)
Składniki:
- 3 dojrzałe pigwy
- 12 dużych łyżek cukru (po 2 na każdą połówkę pigwy)
- 1 laska cynamonu
- 10 goździków
- nieco więcej niż ½ szklanki wody
- sok z ½ cytryny
- ok. 1 litr wody do moczenia owoców
- do podania: ubita śmietanka kremówka (można połączyć ją z mascarpone) i posiekane pistacje
Przygotowanie:
- W dużej misce wymieszaj wodę z sokiem z połowy cytryny. To ważne – dzięki temu pigwa nie ściemnieje.
- Pigwy przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Zbierz pestki i odłóż – przydadzą się później.
- Obierz pigwy ze skórki. Włóż je do cytrynowej wody.
- Przygotuj szeroki garnek lub patelnię z grubym dnem. Ułóż połówki pigwy przecięciem do góry.
- Do garnka wrzuć laskę cynamonu, goździki i odłożone wcześniej pestki.
- Na każdą połówkę pigwy nasyp porcję cukru (2 duże łyżki)
- Wlej wodę – tyle, by sięgała mniej więcej do 1/3 wysokości owoców.
- Przykryj garnek pokrywką i zagotuj zawartość na średnim ogniu.
- Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień do minimum. Gotuj pigwy przez 1-1,5 godziny.
- Sprawdzaj zawartość garnka co jakiś czas – owoce mają zmięknąć i nabrać ciemnoróżowego koloru. Syrop powinien lekko zgęstnieć.
- Gotowe połówki pigwy ostudź – najlepiej przez kilka godzin w temperaturze pokojowej.
- Przełóż je na talerzyki i polej powstałym syropem.
- Na każdą połówkę dodaj łyżkę śmietanki i posyp posiekanymi pistacjami.
- Deser najlepiej smakuje po kilku godzinach chłodzenia – wtedy wszystkie smaki zdążą się połączyć, a syrop zgęstnieje.
Smacznego!

















