Ostatnio na kanale nadawczym naszej redakcji widziałam przepis na konfiturę z pigwy. I wtedy przypomniało mi się, że lata temu robiłam w domu pigwę po francusku. Odgrzebałam przepis i zrobiłam ją ponownie. Już zapomniałam, jaka jest pyszna. Tak aromatyczna, gęsta, a jednocześnie delikatna, że nikt w domu nie chce już jeść naleśników i gofrów bez niej, choć można ją wykorzystać na wiele jeszcze sposobów. Ja najczęściej podjadam ją łyżeczką prosto ze słoiczka, gdy nikt nie patrzy, jest tak dobra.
Pigwa po francusku, czyli delikatna galaretka do serów i nie tylko
We Francji z pigwy bardzo często robi się galaretkę, która dzięki dodatkowi wanilii pachnie niemal jak perfumy. Ma piękną rubinową barwę, jest gęsta, klarowna i błyszcząca. Francuzi używają jej zazwyczaj jako dodatku do serów (np. kozich albo z niebieską pleśnią typu roquefort), ale także kroją w plastry i podają z bagietką, na maślanych tostach lub jako nadzienie do naleśników. W moim domu sprawdza się także jako dodatek do ciasteczek, ciast i rogalików. Serwuję ją również do pieczonych mięs i pasztetów (jak żurawinę). Jako że jest bardzo prosta do przygotowania, robię ją w ilościach hurtowych, bo znika ze spiżarni zawsze jako pierwsza. Spróbuj raz, a na pewno się w niej zakochasz i będziesz już zawsze tak ją przygotowywała.
Przepis na pigwę po francusku
Składniki:
- 800 g cukru na 1 kg soku
- 1 laska wanilii
- 2 kg pigwy
- sok z 1 cytryny
Sposób przygotowania:
- Pigwę umyj i pokrój na ćwiartki. Usuń z niej gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki (nie trzeba jej obierać).
- Przełóż ją do garnka i zalej wodą tak, aby była całkowicie przykryta. Gotuj na małym ogniu przez ok. 45 minut. Po tym czasie owoce powinny być miękkie. Jeśli nie są, gotuj jeszcze przez kolejne 15 minut.
- Przecedź pigwę przez gęste sito (możesz też zostawić ją na noc na sicie, aby uzyskać jak najwięcej płynu). Francuzi z pozostałej pulpy przygotowują cukierki-żelki pigwowe, ale możesz z niej zrobić również mus albo kompot pigwowy.
- Powstały sok zważ, przelej ponownie do garnka i dodaj cukier, sok z 1 cytryny oraz laskę wanilii, przekrojoną wzdłuż.
- Gotuj całość przez pół godziny, aż wyraźnie zgęstnieje. Sprawdź na zimnym talerzyku, czy ma odpowiednią konsystencję. Nałóż łyżeczkę galaretki na schłodzony talerz. Jeśli płyn od razu gęstnieje i nie spływa, to znak, że jest gotowy.
- Wyjmij z płynu wanilię a galaretkę przelej do wyparzonych i osuszonych słoików. Zakręć szczelnie i odstaw na blat do góry dnem, aż ostygnie. Przechowuj w suchym i ciemnym miejscu.
















