Dobry pasztet na Wielkanoc powinien być pięknie zapieczony z wierzchu, a po pokrojeniu zachwycać swoją kremową konsystencją. Taki efekt można osiągnąć jednak nie tylko robiąc pasztety mięsne, ale i bez grama mięsa. Najlepszym dowodem na to jest przepis siostry Anastazji, która zrobiła pasztet z fasoli. Gdy raz spróbujesz takiego przysmaku, nie będziesz już bawić się w gotowanie i mielenie różnych rodzajów mięs. 

Jak zrobić pasztet z fasoli, aby był wyrazisty?

Przepis na pasztet z fasoli nie jest trudny, ale trzeba go porządnie doprawić, bo inaczej wyjdzie nijaki i mdły. Warto więc wymieszać ugotowaną fasolę i marchewkę z podsmażoną cebulką oraz przyprawami takimi jak kumin, gałka muszkatołowa i curry. Do tego oczywiście sól i pieprz, a do gotowania fasoli dobrze jest jeszcze wykorzystać ziele angielskie i liście laurowe dla dodatkowego aromatu. Na koniec zostaje już tylko wbić do takiej masy jajko i dodać trochę bułki tartej, a potem wszystko zapiec w keksówce jak zwykły pasztet.

Zobacz dokładne proporcje wszystkich składników poniżej i spróbuj przyrządzić taki bezmięsny pasztet. Gwarantujemy, że jego smak zachwyci nawet największych mięsożerców. 

Pasztet z fasoli - przepis siostry Anastazji

Składniki:

  • 500 g fasoli jaś,
  • 5 jajek,
  • 5 cebul,
  • 2 marchewki,
  • bułka tarta,
  • przyprawa do dań z fasoli,
  • olej,
  • przyprawy: 2 liście laurowe, kmin rzymski (kumin), ziele angielskie, gałka muszkatołowa, curry, sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Fasolę jaś zalej wodą i odstaw do namoczenia na około 12 godzin.
  2. Po tym czasie odcedź ją, przesyp do garnka, zalej czystą wodą i posól oraz dorzuć ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj do miękkości.
  3. W oddzielnym garnku ugotuj marchew, a następnie obierz i podsmaż cebulę.
  4. Potem miękką marchewkę i rumianą smażoną cebulkę zmiel razem z ugotowaną fasolą w maszynce do mielenia. Całość dopraw do smaku gałką muszkatołową, kuminem, curry oraz solą i pieprzem.
  5. Tak przygotowaną masę wymieszaj z jajkami i bułką tartą, a następnie przełóż do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką.
  6. Pasztet z fasoli piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut. 

Źródło: siostra-anastazja.pl