Ciasto truskawkowe marzenie ma nie tylko nazwę, która zachęca do zjedzenia, ale tak też smakuje i wygląda. Jest słodkie, delikatne i niesamowicie kremowe. Siostra Anastazja robi je z kilku prostych składników, a masę miesza łyżką. Przygotuj się na to, że ciasto znika z talerzyków w mgnieniu oka.

Jak zrobić ciasto truskawkowe marzenie siostry Anastazji?

Wbrew pozorom to ciasto, choć składa się z wielu warstw, jest naprawdę łatwe do przygotowania. Zacznij od upieczenia klasycznego, puszystego biszkoptu czekoladowego. Następnie przygotuj lekką i prostą masę jogurtową oraz ulubione galaretki. Na wierzch ułóż świeże truskawki i gotowe. Ten wyjątkowy wypiek to idealna propozycja na słodki podwieczorek, a także na rodzinne spotkanie czy przyjęcie. Dzięki dodatkowi żelatyny, masa jest zwarta i stabilna, więc nie musisz obawiać się, że ciasto rozpłynie się nawet w ciepły dzień na świeżym powietrzu.

Przepis na ciasto truskawkowe marzenie siostry Anastazji

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Składniki na masy:

  • 1 i 1/2 l jogurtu naturalnego
  • cukier puder do smaku (dałam 4 łyżki)
  • 9 łyżeczek żelatyny
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 galaretki zielone
  • 1 kg truskawek

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania czekoladowego biszkoptu. Białka z 4 jaj ubij na jasną i puszystą pianę. Dodaj do niej partiami cukier, cały czas ubijając. Następnie do piany dodaj żółtka i ubij całość, aż powstanie jednolita masa. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiej przez sito. Dodaj do masy jajecznej w 3 turach. Za każdym razem wymieszaj masę delikatnie, jedynie do połączenia. Przełóż masę do blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Piecz biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Gotowy biszkopt ostudź.
  2. Zielone galaretki wsyp do miski i zalej wrzącą wodą (zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu). Dokładnie wymieszaj je trzepaczką i zostaw do lekkiego stężenia. Podobnie zrób z czerwonymi galaretkami. 
  3. Następnie zrób masę jogurtową
  4. 3 łyżeczki żelatyny zalej niewielką ilością wody i zostaw do napęcznienia. Po kilku minutach podgrzej żelatynę, aż się rozpuści (nie gotuj jej). Dodaj ją do 1/2 litra jogurtu dosłodzonego cukrem pudrem do smaku. Całość dokładnie wymieszaj i wyłóż na przestudzony biszkopt. Na masie rozprowadź tężejącą zieloną galaretkę. 
  5. Pozostały jogurt wymieszaj z cukrem pudrem. Dodaj do niego 6 łyżeczek żelatyny rozpuszczonych w połowie szklanki wody. Masę wyłóż na zieloną galaretkę. Na masie jogurtowej ułóż umyte, osuszone i pokrojone na mniejsze kawałki truskawki. Zalej je tężejącą czerwoną galaretką. Ciasto schłodź w lodówce, aż masa i galaretki stężeją.

Źródło przepisu: siostra-anastazja.pl