Ten sernik na zimno z truskawkami nie jest w sumie sernikiem, a bardziej jogurtowcem, ale w moim domu nazywamy go sernikiem. Puszysta biała masa to połączenie jogurtu, mascarpone i ubitej śmietanki. Doskonale komponuje się z soczystymi truskawkami prosto z targu.

Mój sernik na zimno z truskawkami na jogurcie greckim

Przepis na ten sernik wymyśliłam kilka sezonów temu, gdy szukałam pomysłu na lekkie ciasto z truskawkami, w którym zachowają one niezmienioną formę. Przeczytałam kilka przepisów na serniki na zimno, ale żaden z nich nie pasował mi w 100%. Postanowiłam więc zaeksperymentować.

Nie chciałam korzystać z galaretek truskawkowych ze sztucznymi barwnikami, zamiast tego wolę prostą żelatynę. Sam jogurt grecki w masie wydawał mi się mało atrakcyjny smakowo, więc dodałam trochę serka mascarpone (i dodatkowo kalorii, ale kto by się tym przejmował!). Do masy śmietankowej dołączyłam też bitą śmietanę. Nie od dziś wiadomo, że truskawki + bita śmietana to najlepsze połączenie. Tak oto powstał truskawkowy jogurtowiec, który uwielbia cała moja rodzina.

Najczęściej przygotowuję to ciasto bez spodu z ciasteczek, gdyż uważam, że i tak najlepsza jest tu prostota: masa jogurtowa w połączeniu z truskawkami smakuje wyśmienicie. Gdy chcę jednak nadać mu trochę elegancji, dodaję spód z ciastek zbożowych lub kakaowych. Polecam wypróbować obydwie opcje.

Przepis na sernik na zimno z truskawkami na jogurcie greckim

Składniki:

  • 600 g jogurtu greckiego 10%,
  • 200 g mascarpone
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 600 g truskawek (ilość zależna od preferencji, ja lubię dodawać dużo truskawek)
  • 5 listków żelatyny

opcjonalnie na ciasteczkowy spód:

  • 180 g ciasteczek owsianych
  • 90 g masła

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli robisz ciasteczkowy spód, zacznij od jego przygotowania. Rozpuść masło w mikrofali przez ok. 15 sekund lub w rondelku.
  2. Ciasteczka owsiane przełóż do blendera i pulsacyjnymi ruchami pokrusz tak, by miały konsystencję piasku.
  3. Zalej ciasteczka rozpuszczonym masłem i dokładnie wymieszaj.
  4. Okrągłą tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Ulep z masy ciasteczkowej spód sernika. Przełóż do lodówki.
  5. Umyj truskawki i przekrój je na połówki, ćwiartki lub jeszcze mniejsze cząstki.
  6. W misce wymieszaj jogurt grecki z mascarpone.
  7. Zalej listki żelatyny ok. 150 ml wody w temperaturze pokojowej. Odstaw do napęcznienia.
  8. W osobnej misce ubij na sztywno zimną śmietankę (wyciągnij ją wprost z lodówki!) z dodatkiem cukru pudru.
  9. Dokładnie wymieszaj (najlepiej mikserem) jogurt grecki z mascarpone, by pozbyć się wszelkich grudek.
  10. Podgrzej listki żelatyny i mieszaj cały czas do rozpuszczenia tak, by nie było żadnych grudek.
  11. Odstaw rondel z żelatyną z ognia. Dodaj łyżkę masy jogurtowej i dokładnie wymieszaj (nie mogą pojawić się grudki!), hartując żelatynę. Dodaj kolejną łyżkę, wymieszaj, kolejną łyżkę i wymieszaj. Zapełnij w ten sposób rondel masą jogurtową.
  12. Teraz przełóż masę z żelatyną do masy jogurtowej, cały czas mieszając.
  13. Zmiksuj mikserem. 
  14. Za pomocą łyżki dodaj ubitą śmietankę do masy jogurtowej i wymieszaj delikatnie, by masa pozostała bardzo puszysta.
  15. Wyjmij z lodówki spód ciasta. Wylej masę jogurtową tak, by zajęła całą powierzchnię spodu (na wysokość ok. 1 cm).
  16. Wyłóż połowę truskawek. Zalej truskawki pozostałą częścią masy. Wyłóż na wierzchu resztę truskawek.
  17. Przełóż do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Możesz pokusić się też o dodanie warstwy z truskawkowej galaretki na wierzch.
  18. Sernik po stężeniu krój ciepłym nożem.