Lubisz świeże wiśnie, ale kompoty i dżemy już wychodzą ci bokiem? Gdy brakuje pomysłu na wykorzystanie tych owoców, najlepiej jest zalać je prostym ciastem na bazie śmietanki i kilku innych dodatków. Taki deser przygotowuje się w parę chwil, a potem szybko zapieka i gotowe. Jest mięciutki, delikatny i puszysty jak chmurka.
Jak zrobić ciasto z wiśniami? Szybki i prosty sposób na deser
Jeśli masz ochotę na smaczny i efektowny, ale jednocześnie banalnie prosty w przygotowaniu deser, to clafoutis będzie strzałem w dziesiątkę. Ten francuski deser to nic innego jak lekki suflet, który robi się z mieszanki jajek, śmietanki kremówki, mleka i mąki. Do tego oczywiście obowiązkowo cukier i cukier wanilinowy, a opcjonalnie można też sypnąć odrobinkę soli dla podbicie wszystkich innych smaków.
Najlepsze w tym przepisie jest jednak to, że clafoutis robi się w jednej misce po prostu mieszając wszystkie składniki trzepaczką lub mikserem. Nie ma tu żadnego ubijania piany z białek czy ucierania żółtek z cukrem. Wystarczy wrzucić wszystko na raz od naczynia i połączyć kilkoma szybkimi ruchami.
Gotowy wypiek smakuje trochę jak bardzo delikatny biszkopt, a trochę jak wyjątkowo puszysty omlet, ale jedno jest pewne - lepszego deseru z jednej miski i w 35 minut nie znajdziesz. Zobacz dokładny przepis poniżej i spróbuj zrobić clafoutis z wiśniami lub innymi dowolnymi owocami, jakie akurat masz pod ręką.
Clafoutis z wiśniami - przepis
Składniki:
- 3 średnie jajka
- 150 ml śmietanki kremówki 36%
- 150 ml mleka
- 80 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnika do 200 stopni. Naczynie żaroodporne wysmaruj dokładnie masłem. Wiśnie wydryluj i przesyp do naczynia.
- W dużej misce wymieszaj jajka z cukrem i cukrem wanilinowym, a potem dodaj śmietankę oraz mleko i połącz całość.
- Na koniec stopniowo dosypuj mąkę, ciągle mieszając, aż powstanie gładkie ciasto bez żadnych grudek.
- Gotową masą zalej wiśnie w naczyniu żaroodpornym i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Clafoutis piecz przez około 35 minut.
Jak podać clafoutis z wiśniami?
Tak przygotowany deser genialnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. W wersji gorącej można podać clafoutis z gałką ulubionych lodów, a na zimno posypać je cukrem pudrem lub dorzucić na wierzch każdej porcji kleks bitej śmietany. W każdej wersji puszysty suflet prezentuje się obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej.


















