Patrząc na świeży rabarbar na straganach, od razu na myśl przychodzą ciasta i kompoty. Mało kto jednak wie, że z tego pysznego sezonowego produktu można też zrobić genialne domowe lody. Wbrew pozorom wcale nie jest to trudne i nie wymaga żadnych specjalnych sprzętów. Wystarczy tylko kilka składników i odrobina cierpliwości podczas czekania, aż smakowita masa odpowiednio się schłodzi i zamieni w idealnie gładkie lody. 

Jak zrobić domowe lody z rabarbaru?

Przepis na lody rabarbarowe to bułka z masłem. Poza łodygami rabarbaru potrzebne będą jajka (2 całe i 2 same żółtka), śmietanka kremówka, cukier i mąka ziemniaczana. Do tego jeszcze tylko woda, w której najpierw trzeba ugotować rabarbar, szykując coś na kształt klasycznego kompotu. A dla dodatkowego aromatu warto sypnąć też trochę cukru wanilinowego lub dodać kilka kropli esencji czy pasty waniliowej. 

Proces przygotowania trzeba podzielić na kilka etapów - najpierw gotuje się wspomniany kompot, a potem go studzi i miesza z jajkami oraz mąką ziemniaczaną. Tak przygotowaną masę należy ponownie zagotować, a potem znów wystudzić i wymieszać z ubitą śmietanką i dopiero wtedy mrozić. Cały sekret tkwi tu w odpowiednich proporcjach, a te znajdziesz w przepisie poniżej. 

Prosty przepis na lody rabarbarowe

Składniki:

  • 0,5 kg rabarbaru
  • 1 l wody
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 2 całe jajka + 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g brązowego cukru (można użyć ksylitolu)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Przygotowanie:

  1. Łodygi rabarbaru dokładnie umyj i pokrój na kawałki. 
  2. Rabarbar przerzuć do garnka i zalej wodą. Dodaj też połowę cukru i cukier wanilinowy. Gotuj całość przez około 15-20 minut. 
  3. Po tym czasie zdejmij garnek z palnika i odstaw rabarbarowy kompot do wystudzenia. 
  4. Przestudzony kompot zblenduj na gładki mus, a potem dodaj do niego całe jajka oraz żółtka i mąkę ziemniaczaną. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. 
  5. Połączoną masę ponownie wstaw na palnik i zagotuj, a potem odstaw do całkowitego wystudzenia. 
  6. W oddzielnym naczyniu ubij śmietankę kremówkę z pozostałym cukrem, a potem dodaj ją do masy rabarbarowej. 
  7. Tak przygotowane lody przelej do pojemnika i wstaw do zamrażarki na kilka godzin. W tym czasie warto kilkukrotnie je przemieszać, aby równomiernie się schłodziły i nabrały właściwej konsystencji. 

Źródło: mrspolka-dot.com