Miłośnicy deserów dzielą się na dwie grupy - tych, którzy przepadają za mleczną i gorzką czekoladą oraz takich, którzy stawiają na tę białą. Jeśli jesteś w drugiej grupie i szukasz najlepszego pomysłu na lśniącą polewę do ciast i tortów w białej wersji, to poniższa receptura będzie strzałem w dziesiątkę. Wystarczy dodać do rozpuszczonej czekolady odrobinę kremowego nabiału oraz kapkę wyrazistego owocu. 

Jak zrobić polewę z białej czekolady, aby zachwycała smakiem?

Klasyczną polewę z białej czekolady robi się z dodatkiem odrobiny śmietanki 30% (20 g na 1 tabliczkę). Całość trzeba tylko rozpuścić w kąpieli wodnej (czyli w misce ustawionej na garnku z parującym wrzątkiem) i gotowe. Niektórzy dodają zamiast kremówki masło i ten sposób też jest bardzo dobry, jednak to nie wystarczy aby uzyskać idealny smak i aromat. Warto dorzucić jeszcze 1 niewielki dodatek, a dopiero wtedy całość nabierze charakteru.

Polewa z białej czekolady wychodzi idealnie wtedy, gdy przełamie się ją czymś kwaśnym, a najlepszym dodatkiem jest cytryna - zarówno wyciśnięty z niej sok, jak i starta skórka. Już odrobina takiej cytrusowej nuty sprawi, że biała czekolada, która z natury jest bardzo słodka, pięknie się zbalansuje i nabierze większej głębi. Rozpuszczając czekoladę dodaj więc dosłownie łyżeczkę soku z cytryny lub tyle same startej skórki cytrynowej. Możesz też połączyć oba te składniki, ale wtedy nie przesadzaj z ilością, aby cytrynowa nuta nie przykryła smaku czekolady i nie zdominowała całej polewy. 

Źródło: Getty/iStock

Biała polewa - inne pomysł na dodatki

A jeśli chcesz poeksperymentować z innymi dodatkami do polewy białej czekolady, możesz ją połączyć również z takimi składnikami jak odrobina masła orzechowego czy pasty pistacjowej. Już niewielka ilość tych kremowych smarowideł sprawi, że płynna czekolada nabierze wyjątkowego smaku i aromatu, a dodatkowo lekko zmieni się też jej kolor. A jeśli już o kolorze mowa, to świetnym pomysłem jest także biała czekolada z dodatkiem matchy. Sypnij odrobinkę tej sproszkowanej herbaty do rozpuszczonej tabliczki z dodatkiem śmietanki, a powstanie przepyszna polewa do ciast i tortów o uroczym zielonym kolorze.