Ogórki świetnie łączą się z cukinią w przetworach. Jeśli dodasz do tego duetu jeszcze paprykę, cebulę oraz młodą marchewkę, otrzymasz pyszną, chrupiącą sałatkę, która umili ci zimowe obiady. To smak lata zamknięty w słoikach. W grudniu lub styczniu odkręcisz przetwory i sam sobie podziękujesz.
Na co zwrócić uwagę, robiąc sałatkę z ogórków i cukinii?
Użyj młodych, świeżych i jędrnych warzyw. Takie najprzyjemniej będą chrupać w sałatce. Ja „gram w zielone” i do ogórków gruntowych dodaję pasującą kolorem cukinię oraz paprykę. Ale równie dobrze możesz użyć czerwonej papryki lub żółtej cukinii.
Jeśli nie przepadasz za pikantnymi marynatami, pomiń chili. Moja rodzina bardzo lubi ostre smaki, dlatego ja dodaję je, gdzie tylko się da. Możesz też zrezygnować z dodatku świeżego koperku. Ja go dodałam, bo kupiłam z myślą o mizerii na zimę i szkoda mi było zmarnować pachnący pęczek.
Natomiast nie zmniejszaj ilości cukru w zalewie. Tylko dzięki właściwej proporcji sałatka wyjdzie idealnie słodko-kwaśna w smaku i nie mdła. Ocet również jest u konieczny. Żeby sałatka przetrwała w spiżarni do zimy trzeba ją zapasteryzować. Dobra wiadomość jest taka, że to tylko 10 minut dodatkowej pracy i możesz wykorzystać do tego celu piekarnik.
Przepis na sałakę z ogórków i cukinii na zimę
Składniki:
- 3 kg twardych ogórków gruntowych
- 2 kg małych, jędrnych cukinii
- 1 kg białej cebuli
- 4 zielone papryki
- 500 g marchewki
- 10-15 kuleczek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka suszonego chili
- 4 łyżki soli kamiennej
- 2,5 szklanki cukru
- 2,5 szklanki octu jabłkowego
- 1 mały pęczek koperku
Sposób przygotowania:
- Ogórki dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą szczoteczką do warzyw, pokrój w plasterki bez obierania i przełóż do dużej miski
- Cukinię umyj i pokrój w plasterki i dodaj do ogórków.
- Z papryk usuń gniazda nasienne, pokrój je na mniejsze kawałki. Wrzuć do miski z ogórkami i cukinią.
- Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Dodaj do warzyw.
- Marchewki obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Dodaj do pozostałych warzyw.
- Następnie do miski z warzywami dodaj ziele angielskie, chili, sól, cukier, a na koniec wlej ocet.
- Wszystkie składniki sałatki dokładnie wymieszaj.
- Następnie odstaw wymieszaną sałatkę na ok. 2 godziny, żeby warzywa puściły soki.
- Posiekaj koperek.
- Po 2 godzinach dodaj koperek do sałatki, jeszcze raz całość wymieszaj i zacznij przekładać do wyparzonych i osuszonych słoików.
- Wszystkie słoiki szczelnie zakręć i pasteryzuj przez 10 minut w garnku z wodą lub piekarniku.
Sałatka z ogórków i cukinii na zimę to jeden ze smaczniejszych dodatków do obiadu, jaki możesz samodzielnie przygotować. Pasuje zarówno do mięsa, jak i do ryb czy zapiekanek z ziemniaków. Smacznego!
















