O kolagenie jest głośno już od dłuższego czasu, do kupowania zachęcają wszechobecne reklamy. Z czasem każdy zaczyna się zastanawiać, że może jednak warto zacząć suplementację. Można go kupić w aptekach, w sklepach ze zdrową żywnością i w niektórych z kosmetykami. Jednak często zaporowa cena sprawia, że kończy się tylko na rozważaniach. Zamiast niego można zrobić gruszkowy przysmak, z tanich składników, które na pewno masz w domu. W tej formie będzie nawet lepiej przyswajalny.

Zalety gruszkowego deseru

Warto go robić i jeść nawet codziennie, bo korzyści są nieocenione i nie chodzi tu wyłącznie o kolagen. Gruszkowy deser jest bogaty w przeciwutleniacze, zawiera witaminę C i polifenole, które pomagają zwalczyć stres oksydacyjny i sprawiają, że skóra wygląda zdrowo. Wspomaga również trawienie, z powodu pektyny zawartej w gruszkach. Galaretka gruszkowa jest też lekkostrawna. Zawiera związki, które delikatnie wspomagają pracę wątroby. Jedz ją regularnie, a po jakimś czasie zauważysz, że twoja skóra, włosy i paznokcie wygląda lepiej.

Jak zrobić galaretkę gruszkową?

Składniki:

  • 7-8 gruszek np. klapsy lub konferencje
  • ok. 150 ml wody źródlanej
  • 1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki syropu klonowego lub do smaku (możesz zamienić na syrop daktylowy lub z agawy)
  • 3 łyżeczki żelatyny wołowej na pół litra soku gruszkowego (jest trudno dostępna, podobny efekt uzyskasz, stosując wieprzowy odpowiednik)
  • szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Zacznij od przygotowania gruszek. Umyj je dokładnie, zwłaszcza że nie będą obierane. Odetnij końcówki z obu stron, ale zostaw jak najwięcej owoców. A potem pokrój je mniej  więcej w 1-centymetrowe plasterki. Nie wydrążaj pestek.
  2. Przełóż je go garnka albo na patelnię z wyższym rantem, taką do duszenia bardziej niż do smażenia kotletów. Zalej je wodą, a potem gotuj przez ok. 10 minut, aż owoce zaczną się rozpadać. Odstaw je do lekkiego przestudzenia, a potem zblenduj na gładką masę, dosyp szczyptę soli, wymieszaj.
  3. Następnie przelej ją przez sitko, żeby wyłapało większe kawałki. Miąższ, który na nim został, przetrzyj łyżką. 
  4. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości ciepłej wody, odstaw na kilka minut, żeby spęczniała. A potem przelej ją do ciepłej, ale nie gorącej masy gruszkowej i wymieszaj rózgą kuchenną. 
  5. Galaretkę gruszkową przelej do naczynia i wstaw do lodówki, żeby stężała. Zadbaj też o przykrycie jej, żeby nie nabrała lodówkowego smaku. Potrzebuje spędzić w lodówce 2-4 godziny. A jak masz więcej czasu, to zrób też tort z galaretek.

Źródło: przepis pochodzi z Instagrama @mysticallywell