Jeśli szukasz pomysłu na elegancki deser, ale nie chcesz się napracować to strzałem w dziesiątkę będzie ciasto dakłas, ale nie na dużą blachę, tylko w formie uroczych deserów na jedną porcję. Nie tylko forma podania jest tutaj uproszczona, bo sam przepis również sprawia znacznie mniej trudności niż klasyczna receptura. Nie ma tu żadnego pieczenia, a wszystko robi się raz-dwa, na bazie gotowych składników ze sklepu. Zobacz, jakie to proste, a jednocześnie i efektowne.

Jak zrobić eleganckie deserki w kubeczkach?

W prawdziwym cieście dakłas piecze się czekoladowy biszkopt, ale tutaj będzie o wiele prościej i szybciej. Nie trzeba nawet rozgrzewać piekarnika, bo jako ciemną warstwę w tym deserze wykorzystuje się po prostu pokruszone czekoladowe ciastka. Mogą to być ciemne herbatniki kakaowe, biszkopty czekoladowe lub wszelkie inne słodkości. 

Do takiej warstwy przyda się już tylko szybki krem kajmakowy z daktylami i orzechami włoskimi, przygotowany na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone. Wierzch deserków przyozdobią natomiast rozdrobione gotowe beziki, które można kupić w wielu sklepach na wagę lub w paczkach.

Wszystko to razem tworzy niemal to samo połączenie smaków, co w oryginalnym cieście dakłas, jednak jest to o niebo prostsza wersja. Możesz eksperymentować z kolejnością warstw i wykorzystać tylko 3 lub przekładać je dodatkowymi pięterkami pokruszonych herbatników, tworząc jeszcze ciekawszy wizualnie efekt. Zobacz dokładny przepis poniżej i koniecznie spróbuj przygotować takie mini deserki w kubeczkach na najbliższą okazję. 

Ciasto dakłas w kubeczkach - przepis na 8 porcji

Składniki:

  • 150 g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 200 g serka mascarpone
  • 100 g kajmaku z puszki
  • 50 g suszonych daktyli
  • 50 g orzechów włoskich
  • 100 g kakaowych herbatników
  • 50 g mini bezików

Przygotowanie:

  1. Daktyle i orzechy włoskie drobno posiekaj.
  2. Schłodzoną śmietankę ubij z mascarpone. Na koniec dodawaj stopniowo po łyżce kajmaku, ciągle miksując. Gotowy krem delikatnie połącz z posiekanymi bakaliami.
  3. Przygotuj niewielkie naczynia i do każdego z nich wsyp pokruszone herbatniki. Na to wyłóż krem, a na wierzch porkusz beziki. 

Źródło: viagusto.pl