Kapusta ze zdjęcia wygląda imponująco, a smakuje jeszcze lepiej. Do tego nie wymaga zbyt długich przygotowań i w porównaniu do klasycznego przepisu na gołąbki, tutaj zdecydowanie się nie przepracujesz. Wystarczy tylko postępować zgodnie z kilkoma zasadami, a wszystko pójdzie jak po maśle. Poznaj tę ciekawą propozycję na obiad i zobacz, jak faszerować kapustę krok po kroku, aby zamieniła się w piękną, szczelną zapiekankę dla całej rodziny.
Sprytny sposób na gołąbki dla całej rodziny
Klasyczny przepis na gołąbki domowe w sosie pomidorowym zajmuje dość sporo czasu, bo najpierw trzeba sparzyć liścia kapusty, potem przygotować farsz z ryżu i mięsa, a na koniec wszystko po kolei zawijać w zgrabne ruloniki i zapiekać lub gotować w bulionie. Jeśli więc chcesz uzyskać podobny smak, ale znacznie prostszym sposobem, wybierz włoską kapustę faszerowaną. Taka wielka główka pełna smakowitego nadzienia wygląda jeszcze lepiej niż zwykłe gołąbki i zawsze robi ogromne wrażenie na wszystkich gościach.
Jak ją przygotować? Mówiąc w skrócie, trzeba po prostu przekładać kolejne liście kapusty mięsnym farszem, a potem związać gałą główkę sznurkiem, włożyć ją do dużego gara i dusić w rosole. Dokładny przepis znajdziesz jednak poniżej.
Gołąbek w wersji XXL, czyli kapusta faszerowana mięsem mielonym - przepis
Składniki:
- 1 główka luźnej kapusty włoskiej,
- bulion,
- 500 g mięsa mielonego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 jajko,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Kapustę włoską dokładnie umyj, a następnie włóż w całości do garnka z osolonym wrzątkiem i sparz przez kilka minut, aby liście zmiękły.
- Sparzoną kapustę ostrożnie wyjmij z garnka, odcedź i odstaw do lekkiego przestudzenia. W tym czasie wymieszaj mięso mielone z jajkiem, posiekaną cebulką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami.
- Liście kapusty lekko rozchylaj i wkładaj pomiędzy każdy z nich po trochę farszu. Wypełnij takim sposobem całą główkę, a następnie zwiąż ją sznurkiem, aby się nie rozpadała.
- Główkę delikatnie przełóż do dużego garnka i zalej bulionem tak, aby przykrył on całe warzywo. Całość duś na małej mocy palnika i pod przykryciem przez około godzinę, aż liście całkowicie zmiękną, a mięso będzie idealnie ścięte.
- Gotową kapustę faszerowaną krój na kawałki jak tort i podawaj z sosem pomidorowym.
















