Kapusta ze zdjęcia wygląda imponująco, a smakuje jeszcze lepiej. Do tego nie wymaga zbyt długich przygotowań i w porównaniu do klasycznego przepisu na gołąbki, tutaj zdecydowanie się nie przepracujesz. Wystarczy tylko postępować zgodnie z kilkoma zasadami, a wszystko pójdzie jak po maśle. Poznaj tę ciekawą propozycję na obiad i zobacz, jak faszerować kapustę krok po kroku, aby zamieniła się w piękną, szczelną zapiekankę dla całej rodziny. 

Sprytny sposób na gołąbki dla całej rodziny

Klasyczny przepis na gołąbki domowe w sosie pomidorowym zajmuje dość sporo czasu, bo najpierw trzeba sparzyć liścia kapusty, potem przygotować farsz z ryżu i mięsa, a na koniec wszystko po kolei zawijać w zgrabne ruloniki i zapiekać lub gotować w bulionie. Jeśli więc chcesz uzyskać podobny smak, ale znacznie prostszym sposobem, wybierz włoską kapustę faszerowaną. Taka wielka główka pełna smakowitego nadzienia wygląda jeszcze lepiej niż zwykłe gołąbki i zawsze robi ogromne wrażenie na wszystkich gościach.

Jak ją przygotować? Mówiąc w skrócie, trzeba po prostu przekładać kolejne liście kapusty mięsnym farszem, a potem związać gałą główkę sznurkiem, włożyć ją do dużego gara i dusić w rosole. Dokładny przepis znajdziesz jednak poniżej.

Gołąbek w wersji XXL, czyli kapusta faszerowana mięsem mielonym - przepis

Składniki:

  • 1 główka luźnej kapusty włoskiej,
  • bulion,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Kapustę włoską dokładnie umyj, a następnie włóż w całości do garnka z osolonym wrzątkiem i sparz przez kilka minut, aby liście zmiękły. 
  2. Sparzoną kapustę ostrożnie wyjmij z garnka, odcedź i odstaw do lekkiego przestudzenia. W tym czasie wymieszaj mięso mielone z jajkiem, posiekaną cebulką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami.
  3. Liście kapusty lekko rozchylaj i wkładaj pomiędzy każdy z nich po trochę farszu. Wypełnij takim sposobem całą główkę, a następnie zwiąż ją sznurkiem, aby się nie rozpadała. 
  4. Główkę delikatnie przełóż do dużego garnka i zalej bulionem tak, aby przykrył on całe warzywo. Całość duś na małej mocy palnika i pod przykryciem przez około godzinę, aż liście całkowicie zmiękną, a mięso będzie idealnie ścięte. 
  5. Gotową kapustę faszerowaną krój na kawałki jak tort i podawaj z sosem pomidorowym.