Roladki w galarecie to genialna alternatywa dla klasycznych zimnych przekąsek, takich jak sałatki, wędliny czy sery. Nie chodzi tu tylko o ich świetny smak i wygląd, ale także o prostotę przygotowania, bo taki przysmak z pewnością uda się każdemu. Wystarczy tylko wybrać wyraziste nadzienie i kolorowe jadalne dekoracje, a najlepsze propozycje dodatków znajdziesz poniżej. 

Jak zrobić roladki z szynki w galarecie?

Ten przepis jest pyszny i całkiem wartościowy, bo galaretka to naturalny kolagen, a szynka i serek są cennymi źródłami białka. Co więcej, całość robi się znacznie prościej niż klasyczny galart, bo wystarczy rozpuścić żelatynę w gorącym bulionie i odstawić ją do wystudzenia, a w międzyczasie zawinąć kanapkowy serek śmietankowy w plasterki szynki konserwowej. Aby jednak nadzienie miało więcej smaku, warto dodać łyżkę chrzanu, a od razu wszystko nabierze rumieńców. Potem wystarczy już tylko zalać całość wywarem i cierpliwie poczekać, aż galareta stężeje.

Taką przystawkę można więc spokojnie zrobić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce aż do przyjścia gości. A żeby jeszcze bardziej ułatwić sobie życie, nie trzeba gotować wcześniej bulionu z warzyw czy kurczaka, a można wykorzystać bulion ze słoiczka z dobrym składem, który wystarczy tylko rozpuścić w wodzie.

Z kolei jeśli chodzi o warzywa, którymi warto ozdobić roladki z szynki, to można tu sięgnąć zarówno po marchew, natkę pietruszki, pomidorki koktajlowe, jak i cebulkę czy nawet grzybki. Najprościej jednak będzie chwycić za gotową mieszankę kukurydzy, groszku i papryki w puszce, a wtedy odejdzie już całe krojenie i obieranie.

Prosty przepis na roladki z szynki w galarecie

Składniki:

  • 10 plastrów szynki konserwowej
  • 1 opakowanie kanapkowego serka śmietankowego
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 czubate łyżeczki żelatyny
  • do dekoracji: groszek konserwowy, kawałek papryki czerwonej, połowa czerwonej cebulki, świeże listki bazylii

Przygotowanie:

  1. Najpierw w miseczce rozpuść żelatynę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, mieszając ją z gorącym bulionem. Całość odstaw do lekkiego ostudzenia, ale nie dopuść, by galareta zaczęła tężeć.
  2. W oddzielnym naczyniu wymieszaj kanapkowy serek śmietankowy z chrzanem.
  3. Na każdy plaster szynki nałóż porcję serka i zawiń całość ciasno w rulon.
  4. Gotowe roladki układaj w głębszym naczyniu, koniecznie łączeniem do dołu.
  5. Dookoła roladek ułóż trochę groszku konserwowego, paski papryki, połówkę czerwonej cebuli czy wszelkie inne ulubione warzywa. 
  6. Zalej roladki przestudzoną galaretą i wstaw całość do lodówki na kilka godzin, a najlepiej nawet na całą noc.

Inne opcje i zamienniki składników

Zamiast klasycznego serka śmietankowego możesz użyć serka z ziołami lub czosnkowego, który doda jeszcze więcej charakteru. Farsz można też wzbogacić drobno pokrojoną papryką, startym żółtym serem, posiekanymi ziołami lub kaparami czy oliwkami. Z kolei szynkę konserwową możesz zamienić na plasterki pieczonego schabu czy indyka, jeśli chcesz uniknąć dodatków konserwujących z wędlin.

A z czym podać gotowe roladki w galarecie? Do takiego dania dobrze pasuje świeże pieczywo – najlepiej ciabatta, bagietka albo domowy chleb na zakwasie. Dla kontrastu możesz też zaserwować do tego marynowane grzybki lub ogórki kiszone, które dobrze zbalansują smak delikatnego farszu i lekko słonawej galarety.