Jeśli fasola jaś kojarzyła ci się do tej pory jedynie z zupą fasolową, albo fasolka po bretońsku, czas to zmienić. Fasola z boczniakami i szpinakiem w polskiej kuchni jest raczej niespotykana, ale połączenie tych składników jest doskonałe. To z całą pewnością jest danie, które warto zaserwować rodzinie. Jest pełne smaku, aromatu, białka, witamin i minerałów.

Składniki na fasolę z boczniakami

Wykonanie jest bardzo proste, jedynie wcześniej trzeba nastawić fasolę, ale robi się to dokładnie tak samo, jak do fasolki po bretońsku. Lista składników może się wydawać długa, ale sporo pozycji to po prostu przyprawy.

  • 500 g fasoli jaś
  • 500 g liści szpinaku
  • 300 g boczniaków pokrojonych na dość duże kawałki
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 1 łyżeczka tymianku
  • pół łyżeczki bazylii
  • pół łyżeczki oregano
  • łyżka octu jabłkowego
  • niewielka ilość oliwy
  • sok z cytryny
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 200 ml kremówki 36%
  • garstka orzechów włoskich
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Fasola z boczniakami i szpinakiem: przygotowanie

  1. Fasolę przesyp do miski i zalej wodą, mniej więcej 2 cm nad jej powierzchnię, przypilnuj by nie wystawała nad wodę. Odstaw na całą noc. Po tym czasie odlej z niej wodę. Fasolki przełóż do garnka, wlej świeżą wodę, dosyp też tymianek. Gotuj na średnim ogniu, mniej więcej przez 1 godzinę. Pod koniec dodaj sól i wlej ocet jabłkowy. Jak już będzie miękka, odlej ją.
  2. Na patelnie wlej trochę oliwy, rozgrzej ją i zeszklij cebulkę pokrojoną w piórka. Trzymaj ją na małym ogniu, aż się zeszkli, od czasu do czasu zamieszaj. Dosyp bazylię. Dołóż też wcześniej przygotowane boczniaki, po chwili puszczą wodę, dlatego duś je do całkowitego odparowania.
  3. Mascarpone przełóż do miski, dolej do niej sok z cytryny i dosyp oregano. Wymieszaj bardzo dokładnie.
  4. Do grzybów z cebulą przeciśnij czosnek, dołóż też dobrze wypłukane liście szpinaku (nie musisz ich osuszać, po chwili odparują). Wymieszaj i duś razem przez kilka minut, aż liście stracą swoją jędrność. Dodaj też ugotowaną fasolę.
  5. Na patelnię wlej śmietankę, dosyp orzechy, posól, popieprz do smaku i wymieszaj. Fasola z boczniakami i szpinakiem jest już gotowa. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki i skrop sokiem z cytryny.

Źródło: przepis pochodzi z Facebooka @Greckie opowieści Betaki