Z ziemniakami w Polsce nikt nie ma problemu, za to ciągle jeszcze pojawiają się pytania, jak gotować ryż. Zdezorientować mogą już na wstępie różne dostępne rodzaje ziarenek, a w związku z tym często pojawiające się w odpowiedzi na wątpliwości sprzeczne porady.
Dlatego od razu warto postawić sprawę jasno – moczenie ryżu w wodzie z octem jest techniką, która przekona do tego źródła skrobi nawet sceptyków. Pamiętaj jednak, że dotyczy surowych ziaren. Zapomnij o niej, jeśli kupujesz tzw. ryż parboiled, a także gdy robisz risotto.
Co daje moczenie ryżu przed gotowaniem?
Wiadomo, że z wyprzedzeniem trzeba zalać wodą takie ziarna jak fasola lub groch, bo wtedy pęcznieją i łatwiej się gotują, ale nie każdy zdaje sobie sprawę, ze podobna zasada dotyczy ryżu. Moczenie go ma same zalety, a mianowicie:
- Skraca czas gotowania, bo ziarenka częściowo wchłonęły już wodę.
- Ryż gotuje się równomiernie, więc unikniesz sytuacji, w której niektóre ziarenka są jeszcze twarde w środku, a inne zaczęły się już rozpadać.
- Pomaga wypłukać zanieczyszczenia, które mogą znajdować się w produkcie, takie jak pestycydy.
- Usuwa część skrobi – to ten sam trik, który stosujesz, gdy robisz na przykład chipsy ziemniaczane.
- Zarówno białe, jak i brązowe ziarenka stworzą w ten sposób puszysty dodatek do potraw i nie będą się do siebie kleić. Ryż będzie miękki, ale jednocześnie będzie stawiał lekki opór pod zębami (definicja al dente).
Ale warto pójść o krok dalej i dodać do moczenia ryżu ocet jabłkowy, a także odstawić ziarenka w kąpieli na całą noc. Co się wtedy stanie? Krótka fermentacja rozkłada pewne składniki, które są trudniej przyswajane przez organizm. Zmniejsza się ilość kwasu fitynowego, dzięki czemu ryż łatwiej strawić.
Moczenie ryżu w wodzie z octem – instrukcja krok po kroku
Możesz skorzystać z tej techniki, gdy przygotowujesz biały ryż długoziarnisty, brązowy lub dziki. Proces jest prosty, potrzebujesz tylko słoja i sitka. Wykonaj następujące kroki:
- Wsyp 2 szklanki ryżu do dużego słoja lub szklanej miski.
- Wlej 4 szklanki filtrowanej wody w temperaturze pokojowej.
- Dodaj 3 łyżki octu jabłkowego (najlepiej tzw. żywego, czyli z bakteriami kwasu octowego). Możesz też wykorzystać sok z cytryny. Wymieszaj.
- Jeśli używasz słoika, zakręć go, a miskę przykryj folią spożywczą lub ściereczką.
- Odstaw ryż w zalewie octowej w ciepłe miejsce na minimum 12 godzin, maksymalnie na dobę.
- Po zakończeniu moczenia przelej ryż przez sitko i ugotuj.
Jak gotować ryż moczony w wodzie z octem?
Gotowanie ryżu po moczeniu to już pestka. Pamiętaj tylko, żeby go wypłukać pod kranem na sitku. Następnie umieść go w garnku i zalej 3 szklankami czystej wody. Dodaj łyżeczkę soli morskiej. Doprowadź do wrzenia. Gotuj przez około 15 minut na małym ogniu. Następnie wyłącz palnik i przykryj garnek. Pozwól, żeby ziarenka jeszcze przez kilka minut pochłaniały wilgoć z pary wodnej.
Dobrym pomysłem jest wrzucenie do ryżu łyżeczki masła. Możesz też gotować ziarenka moczone wcześniej w wodzie z octem w rosole kolagenowym, żeby końcowa potrawa zyskała dodatkowe właściwości zdrowotne.
Źródło: instagram.com/thesoulstead

















