Owoce z grilla cieszą się coraz większą popularnością. Po przygotowaniu wszelkiego rodzaju mięsa i ryb zrób od razu coś słodkiego na deser. Zamiast nadmiernie kombinować, wybierz owoce, które w zasadzie nie wymagają żadnych dodatkowych czynności. Lekkie i słodkie marynaty są tu jak najbardziej na miejscu, ale nie musisz nic dokładać, jeśli nie odczuwasz takiej potrzeby. Zaskocz rodzinę i gości, podając grillowanego ananasa. Ochom i achom nie będzie końca.
Co zrobić, żeby ananas nie przyklejał się do rusztu?
Przede wszystkim zwróć uwagę na czystość grilla. Na grillu nie powinno być ani śladu jedzenia. Dodatkowo zadbaj o natłuszczenie olejem, który zapobiega przywieraniu jedzenia. Najłatwiej jest przeprowadzić aplikację tłuszczem w sprayu. Potem utrzymaj optymalną temperaturę, mniej więcej 180 stopni. Kontroluj również czas, który ananas spędzi na ruszcie.
Przepis na ananasa z grilla
Składniki:
- 1 twardy ananas
- sok jabłkowy świeżo wyciskany bez dodatku cukru
- miód
- laska cynamonu do smaku (możesz zamienić na mielony)
Przygotowanie:
- Zacznij od odkrojenia spodu ananasa i góry razem z liśćmi. Następnie połóż go na desce i obierz skórkę, odcinając ją paskami. Potem wytnij jeszcze te charakterystyczne ciemne ślady.
- Oczyszczony miąższ pokrój w 1-centymetrowe plasterki, wykrój twardy środek.
- Do miski wlej sok jabłkowy, dołóż miód, a także zetrzyj trochę laski cynamonu. Taką słodką marynatą posmaruj każdy kawałek ananasa. Najlepiej w tym celu sprawdzi się pędzelek silikonowy.
- Gotowe owocowe kawałki kładź na grillu (orientacyjnie rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza). Plastry trzymaj na ruszcie po 10 minut z każdej strony. W razie potrzeby możesz uzupełniać marynatę w czasie grillowania.
Jak podać ananasy z grilla?
Owoce zazwyczaj traktuje się jako deserowy dodatek. I nie ma w tym nic złego, są słodkie, soczyste i pełne smaku. Ananasy z grilla możesz podać solo lub jako dodatek do mięsa bądź do sałatki. Ale koniecznie spróbuj też wersji na słodko. Na jeszcze ciepłym rozłóż po gałce lodów śmietankowych lub waniliowych. Podobną funkcję może pełnić bita śmietana. Jeśli chcesz, możesz postawić na te 2 warianty. Ciekawą opcją będzie z pewnością polewa z gorzkiej czekolady, która będzie świetnie współgrała ze słodko-kwaśnym owocem. Inną opcją jest też sos karmelowy lub owocowy, choćby truskawkowy.

















