Łosoś w kremowym sosie jest bardzo delikatny, ale nie nijaki. Smaków w nim jest cały wachlarz. Do tego aromatyczny ryż jaśminowy w kokosowej okrasie świetnie uzupełnia cały posiłek. To jest tak dobre, że z wielkim apetytem jedzą go też dzieci. 

 Jak zrobić filety z łososia na obiad?

Składniki:

  • 4 filety z łososia
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 80 g świeżego szpinaku
  • 40 g suszonych pomidorów
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 40 startego parmezanu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki. A cebulę, czosnek i suszone pomidory posiekaj w drobną kostkę.
  2. Łososia natrzyj solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej tłuszcz i przesmaż rybę z dwóch stron przez około 2 minuty. Zdejmij mięso z patelni, możesz je dodatkowo położyć na ręczniku papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  3. Cebulę i czosnek podsmaż na maśle. Potem dodaj pomidorki koktajlowe i suszone. Wlej też śmietanę, dosyp parmezan i przyprawy. Duś całość przez 1 minutę.
  4. Do sosu śmietanowego dorzuć liście szpinaku i podgrzewaj przez chwilę razem, aż listki zmniejszą swoją objętość. Dolej odrobinę wody, wymieszaj i chwilkę potrzymaj całość na patelni. Spróbuj go i w razie potrzeby dopraw dodatkowo. Kawałki łososia smażonego przenieś na sos, żeby się zagrzały i trochę przeszły smakiem sosu.

Jak zrobić ryż kokosowy?

Składniki:

  • 300 g ryżu jaśminowego
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 350 ml wody
  • 1 limonka

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Ryż jaśminowy opłucz pod zimną wodą, kontynuuj, dopóki nie przestanie być mętna. Do garnka wlej 350 ml wody, mleko kokosowe, 2 łyżeczki soli, dołóż skórkę z limonki i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodaj ryż jaśminowy i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut.
  2. Jeśli ziarenka ryżu się posklejały, to rozdziel je widelcem. Przy okazji spróbuj, jaki smak udało się uzyskać i w razie potrzeby dosyp więcej soli. Łosoś w kremowym sosie najlepiej smakuje podany na ryżu kokosowym.

Źródło: przepis pochodzi z Facebooka @foodwerk.de