Łosoś w kremowym sosie jest bardzo delikatny, ale nie nijaki. Smaków w nim jest cały wachlarz. Do tego aromatyczny ryż jaśminowy w kokosowej okrasie świetnie uzupełnia cały posiłek. To jest tak dobre, że z wielkim apetytem jedzą go też dzieci.
Jak zrobić filety z łososia na obiad?
Składniki:
- 4 filety z łososia
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 80 g świeżego szpinaku
- 40 g suszonych pomidorów
- 300 ml śmietanki 30%
- 40 startego parmezanu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
- Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki. A cebulę, czosnek i suszone pomidory posiekaj w drobną kostkę.
- Łososia natrzyj solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej tłuszcz i przesmaż rybę z dwóch stron przez około 2 minuty. Zdejmij mięso z patelni, możesz je dodatkowo położyć na ręczniku papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Cebulę i czosnek podsmaż na maśle. Potem dodaj pomidorki koktajlowe i suszone. Wlej też śmietanę, dosyp parmezan i przyprawy. Duś całość przez 1 minutę.
- Do sosu śmietanowego dorzuć liście szpinaku i podgrzewaj przez chwilę razem, aż listki zmniejszą swoją objętość. Dolej odrobinę wody, wymieszaj i chwilkę potrzymaj całość na patelni. Spróbuj go i w razie potrzeby dopraw dodatkowo. Kawałki łososia smażonego przenieś na sos, żeby się zagrzały i trochę przeszły smakiem sosu.
Jak zrobić ryż kokosowy?
Składniki:
- 300 g ryżu jaśminowego
- 250 ml mleka kokosowego
- 350 ml wody
- 1 limonka
Przygotowanie krok po kroku:
- Ryż jaśminowy opłucz pod zimną wodą, kontynuuj, dopóki nie przestanie być mętna. Do garnka wlej 350 ml wody, mleko kokosowe, 2 łyżeczki soli, dołóż skórkę z limonki i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodaj ryż jaśminowy i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut.
- Jeśli ziarenka ryżu się posklejały, to rozdziel je widelcem. Przy okazji spróbuj, jaki smak udało się uzyskać i w razie potrzeby dosyp więcej soli. Łosoś w kremowym sosie najlepiej smakuje podany na ryżu kokosowym.
Źródło: przepis pochodzi z Facebooka @foodwerk.de
















