W każdym domu były już chyba testowane kruche ciasteczka z jabłkami, czasem na podwieczorku pojawią się kieszonki z ciasta francuskiego lub filo, ale nasi dzisiejsi bohaterowie, czyli jabłka w papierze ryżowym rozbijają bank. Wystarczy je uprażyć, zawinąć, wrzucić do koszyka airfryera i obtoczyć w cynamonie. Nie zawierają rafinowanego cukru, a z nawiązką zaspokajają ochotę na słodkie. 

Jabłka w papierze ryżowym – przepis

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 2 łyżki cukru kokosowego (lub dowolnego słodzika)
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka skrobi (ziemniaczanej, z korzenia maranty, z tapioki)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 8 arkuszy papieru ryżowego
  • dodatkowo: olej do posmarowania ciastek (z awokado lub zwykły rzepakowy), cynamon do obtoczenia

Przygotowanie:

  1. Umyj jabłka, usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w kostkę. Możesz je obrać, ale nie musisz, jeśli skórka jest ładna i nie będzie przeszkadzała w farszu (i nie ma zamszowej struktury, jak w przypadku renety).
  2. Wrzuć jabłka do garnka. Dodaj syrop klonowy (ilość możesz modyfikować wedle uznania, czasem w ogóle go nie potrzeba, jeśli owoce są słodkie). Dorzuć tez przyprawy, olej i skrobię. Gotuj, często mieszając, przez 5–10 minut. Zdejmij z palnika i przestudź.
  3. Wlej wodę do głębokiego talerza. Włóż arkusz papieru ryżowego. Namaczaj przez kilka sekund. Przełóż na czysty, płaski blat roboczy. 
  4. Nabierz farsz łyżką i nałóż go na środek miękkiego papieru ryżowego. Zawiń w kopertę. Użyj kolejnego arkusza, żeby ciastka jabłkowe miały podwójną warstwę. Powtarzaj czynności z pozostałym nadzieniem i papierem. W ten sposób wyjdą 4 porcje deseru.
  5. Posmaruj zawiniątka z wierzchu olejem za pomocą pędzelka cukierniczego. Możesz też jej lekko spryskać, jeśli dysponujesz olejem w sprayu. 
  6. Umieść ciastka z jabłkami w koszyku air fryera. Piecz w 200°C przez 6 minut. Następnie przekręć je szczypcami na drugą stron i piecz kolejne 6 minut.
  7. Wymieszaj na talerzu cukier kokosowy z cynamonem. Obtaczaj w nim ciastka, kiedy są jeszcze ciepłe. Podawaj od razu lub po wystudzeniu.

Z czym podać ciastka jabłkowe w papierze ryżowym?

Chrupiące jabłka w papierze ryżowym to marzenie amatora szybkich deserów, ale nie rozczarują też miłośników klasycznej szarlotki cynamonowej. Wybitnie „wchodzą" od razu po upieczeniu, ale świetnie smakują też z różnymi dodatkami. Sprawdzi się na przykład akompaniament w postaci:

  • domowych lodów waniliowych – zwłaszcza gdy ciastka jabłkowe są jeszcze ciepłe. Gałka lodów praktycznie od razu będzie się rozpuszczać i stworzy pyszny sos.
  • bitej śmietany – samej lub z dodatkiem mascarpone (jest wtedy bardziej stabilna i maślana).
  • sosu karmelowego – najlepiej ze szczyptą soli morskiej, która przełamie całą tę esencjonalną słodycz.

Źródło: instagram.com/justinecolbert