Zielone bułeczki z groszku nie dość, że przepyszne, to jeszcze pięknie wyglądają. Wiosną piekę je bardzo często, bo przyjemnie odświeżają śniadanie i kolację. Daję je też dzieciom do szkoły, a potem dzwonią do mnie inne mamy i proszą o przepis. W tym roku zrobię je też na Wielkanoc.

Dlaczego warto jeść zielony groszek?

Groszek zielony znany jest już od 1000 lat, w Europie zyskał popularność około XVII wieku. Często był wybierany przez uboższe rodziny, ponieważ ma dużo białka i jest sycący. Za niewielką cenę mogli zaspokoić głód na nieco dłużej. Dzisiaj jedzą go wszyscy, bo te niepozorne zielone drobinki zawierają mnóstwo wartości odżywczych. Zdecydowanie warto włączyć go do swojej diety i jeść go częściej, nie tylko w sałatce jarzynowej. Oprócz już wspomnianego białka wyróżnia się też sporą zawartością błonnika i witamin: A, E, C (zaspokaja aż 50% dziennego zapotrzebowania), K, B1, B2, B3, B5 i B9 (kwas foliowy). Trzeba też wspomnieć o minerałach: selen, sód, potas, żelazo, molibden, cynk, fosfor, magnez, mangan.

Jak zrobić zielone bułeczki?

Składniki:

  • 250 g ugotowanego zielonego groszku
  • 200 ml wody
  • 430 g mieszanki mąki bezglutenowej
  • 16 g suchych drożdży
  • sól do smaku
  • ulubione ziarenka do posypania, np. mak, sezam, siemię lniane, płatki owsiane, czarnuszka lub pestki słonecznika

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Ugotowany groszek przełóż do naczynia z wyposażenia blendera, wlej wodę i zmiksuj na gładką masę. Będzie dość płynna, tak ma być.
  2. Do miski wsyp mąkę, drożdże i sól. Przelej też masę groszkową. Wymieszaj silikonową łopatką lub drewnianą łyżką. A potem zagnieć ręcznie.
  3. Uformuj bułeczki, wierzch posyp wybranymi ziarenkami i wsadź je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Powinny być gotowe po 30-35 minutach.

 Co jeszcze można zrobić z groszku?

Groszek to bardzo uniwersalny produkt, sprawdza się w wielu wytrawnych daniach. Jednym z klasycznych połączeń w polskiej kuchni jest groszek duszony z marchewką podany do kotleta schabowego lub z piersi kurczaka. To też dobry materiał na pastę z zielonego groszku na kanapkę lub dip do kukurydzianych chrupek. A jak masz go sporo, to po prostu zrób zupę krem z groszku zielonego.