Ziemniaki piekło się w ognisku najczęściej w okresie wykopków. Na koniec dnia można było rozpalić ogień i wrzuć do żaru kilka sztuk. Czasem przy okazji nadziewało się kiełbaski na patyki. Każdy robił porcję dla siebie. W krótkim czasie powstawała niesamowita przekąska, o której trudno zapomnieć nawet po latach. Dzisiaj na palenie ognisk patrzy się krzywym okiem i mało gdzie można sobie na to pozwolić. Zamiast nich zrób ziemniaki jak z ogniska, wystarczy naszykować 2 składniki, które na pewno masz w domu.

Zapomniany zwyczaj, czyli ziemniaki z ogniska

Do jedzenia tego dania nie trzeba było nikogo namawiać. Nawet dzieci pomagały je robić, byle tylko dostać je jak najszybciej. Najważniejsze to nie wsadzać ich bezpośrednio do ognia. Trzeba je było ułożyć w żarze i w miarę możliwości zakopać je w nim. Nikt też wtedy za bardzo nie zwracał uwagi na ich czystość. Przecierało się je z grubsza i zawijało w folię aluminiową. A potem wkładało się je do przygasającego ogniska, na co najmniej 30 minut. Czasami trwało to dłużej, a to zależało po prostu od wielkości ziemniaków. Potem wystarczyło odwinąć je z folii, posolić i zajadać, uważając, żeby się nie poparzyć. A nie było o to za trudno, bo nikt nie chciał czekać dłużej, niż to było potrzebne.

Przygotuj ziemniaki jak z ogniska

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków dość małych
  • 2 spore łyżki mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli

Wykonanie krok po kroku:

  1. Ziemniaki porządnie wyszoruj szczoteczką, bo będą pieczone ze skórką. Nie powinno być na nich żadnych zanieczyszczeń i drobinek piasku. Zgrzytające ziarenka mogą skutecznie odebrać przyjemność z jedzenia.
  2. Każdy ziemniak ponakłuwaj w kilku miejscach wykałaczkami. Mąkę wymieszaj z solą, a następnie obtocz je jeszcze mokre. To ważne, inaczej mąką nie będzie miała szansy przykleić się do skórki. Obtocz dokładnie, równomiernie z każdej strony.
  3. Tak przygotowane ziemniaki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wsadź je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni w trybie pieczenia góra-dół. Odmierz 45 minut, w przypadku większych okazów, musisz odpowiednio wydłużyć czas.

Jak podawać ziemniaki pieczone w soli?

Po wyjęciu z piekarnika natnij je trochę od góry i dosól je w razie potrzeby. Najlepsze są podane bez wyszukanych dodatków. Wystarczy w rozcięcie włożyć kawałek masła. Możesz też dodatkowo obsypać je posiekanym szczypiorkiem, koperkiem lub natką pietruszki. Do tego sprawdzi się sos czosnkowy, musztardowy lub chrzanowy bądź gzik na twarożku i śmietanie. Będą jeszcze lepiej smakowały ze szklaneczką maślanki lub kefiru. A jeśli wolisz potraktować je jako dodatek do dania głównego, to dobrze komponują się z kiełbasą z grilla, mięsem pieczonym, smażoną rybką lub ze śledziami.

Źródło: przepis pochodzi z Facebooka @Kulinarna Wiola