Sezon na czereśnie wystartował, a więc zaczyna się też czas na wszystkie pyszne desery i wypieki z tymi owocami w roli głównej. Można je dodawać do puszystych drożdżówek czy chrupiących kruchych tart, ale czasem nie warto kombinować i lepiej wybrać najprostszą opcję. Jeśli więc nie lubisz spędzać dużo czasu w kuchni, sięgnij po przepis na czereśnie pod kruszonką, a całe przygotowania potrwają tyle, co nic. Oprócz zwykłej mąki, sypnij jednak coś jeszcze, a smak i aromat momentalnie staną się 100x lepsze.
Jak zrobić czereśnie pod kruszonką? Dorzuć 2 garstki czegoś ekstra
Klasyczny przepis na kruszonkę zna chyba każdy, w końcu to tylko 3 składniki: mąka, masło i cukier. Wystarczy wymieszać je, aby otrzymać niewielkie grudki ciasta i już można posypywać owoce, a potem wkładać całość do rozgrzanego piekarnika. Ale żeby podkręcić smak i zapach całego deseru, warto dorzucić płatki owsiane i płatki migdałów. W ten prościutki sposób kruszonka od razu stanie się 100x smaczniejsza, a po zapieczeniu z czereśniami stworzy deser jak z drogiej cukierni.
Jeśli lubisz, kruszonkę owsianą z migdałami możesz dodatkowo podkręcić odrobiną wanilii. Sprawdzi się tu zarówno cukier wanilinowy, jak i esencja czy olejek o tym aromacie. Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby wybrać inny aromat co ciast w buteleczce, na przykład migdałowy czy śmietankowy. Ważne jest tylko to, aby nie przesadzić z jego ilością, bo nie chodzi tu o to, aby przyćmić wszystkie inne smaki, tylko je lekko podbić. W zupełności wystarczy więc wlać 1-2 kropelki takiego dodatku.
Prosty przepis na czereśnie pod kruszonką owsianą
Składniki:
- 1 kg czereśni (waga już po wydrylowaniu)
- 100 g płatków owsianych
- 100 g mąki
- 30 g płatków migdałów
- 100 g zimnego masła
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Sposób przygotowania:
- Na początek rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Świeże czereśnie dokładnie umyj, a następnie pozbaw je pestek.
- Płatki owsiane wymieszaj z mąką, płatkami migdałowymi oraz cukrem i cukrem wanilinowym.
- Do suchych składników dodaj zimne, pokrojone w kostkę masło i wszystko szybko zagnieść w dłoniach.
- Wydrylowane owoce przełóż do naczynia żaroodpornego lub blaszki i zasyp kruszonką owsianą.
- Tak przygotowane czereśnie pod kruszonką piecz przez około 30 minut, aż ciasto owsiane pięknie się zarumieni.

















