Sezon na czereśnie wystartował, a więc zaczyna się też czas na wszystkie pyszne desery i wypieki z tymi owocami w roli głównej. Można je dodawać do puszystych drożdżówek czy chrupiących kruchych tart, ale czasem nie warto kombinować i lepiej wybrać najprostszą opcję. Jeśli więc nie lubisz spędzać dużo czasu w kuchni, sięgnij po przepis na czereśnie pod kruszonką, a całe przygotowania potrwają tyle, co nic. Oprócz zwykłej mąki, sypnij jednak coś jeszcze, a smak i aromat momentalnie staną się 100x lepsze. 

Jak zrobić czereśnie pod kruszonką? Dorzuć 2 garstki czegoś ekstra

Klasyczny przepis na kruszonkę zna chyba każdy, w końcu to tylko 3 składniki: mąka, masło i cukier. Wystarczy wymieszać je, aby otrzymać niewielkie grudki ciasta i już można posypywać owoce, a potem wkładać całość do rozgrzanego piekarnika. Ale żeby podkręcić smak i zapach całego deseru, warto dorzucić płatki owsiane i płatki migdałów. W ten prościutki sposób kruszonka od razu stanie się 100x smaczniejsza, a po zapieczeniu z czereśniami stworzy deser jak z drogiej cukierni. 

Jeśli lubisz, kruszonkę owsianą z migdałami możesz dodatkowo podkręcić odrobiną wanilii. Sprawdzi się tu zarówno cukier wanilinowy, jak i esencja czy olejek o tym aromacie. Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby wybrać inny aromat co ciast w buteleczce, na przykład migdałowy czy śmietankowy. Ważne jest tylko to, aby nie przesadzić z jego ilością, bo nie chodzi tu o to, aby przyćmić wszystkie inne smaki, tylko je lekko podbić. W zupełności wystarczy więc wlać 1-2 kropelki takiego dodatku. 

Prosty przepis na czereśnie pod kruszonką owsianą

Składniki:

  • 1 kg czereśni (waga już po wydrylowaniu)
  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g mąki
  • 30 g płatków migdałów
  • 100 g zimnego masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

Sposób przygotowania:

  1. Na początek rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Świeże czereśnie dokładnie umyj, a następnie pozbaw je pestek.
  3. Płatki owsiane wymieszaj z mąką, płatkami migdałowymi oraz cukrem i cukrem wanilinowym. 
  4. Do suchych składników dodaj zimne, pokrojone w kostkę masło i wszystko szybko zagnieść w dłoniach. 
  5. Wydrylowane owoce przełóż do naczynia żaroodpornego lub blaszki i zasyp kruszonką owsianą. 
  6. Tak przygotowane czereśnie pod kruszonką piecz przez około 30 minut, aż ciasto owsiane pięknie się zarumieni.