Do wakacji zostało jeszcze trochę, ale już zaczynam zastanawiać się, gdzie pojadę w tym roku. Do tej pory najbardziej podobał mi się wyjazd na jedną z greckich wysepek. Przywiozłam stamtąd mnóstwo pięknych wspomnień i przepisów podpatrzonych tu i ówdzie. A ponieważ uwielbiam cytrusy, to i do gustu szczególnie przypadł mi grecki kurczak cytrynowy. Wychodzi rewelacyjny i nie trzeba stać długo w kuchni. 

Jak zrobić greckiego kurczaka cytrynowego?

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • pół szklanki jogurtu greckiego
  • 1 cytryna
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 6 łyżek oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Cytryna i miód to ważne składniki tej marynaty, to właśnie one sprawiają, że mięso wychodzi tak soczyste i mięciutkie, że aż rozpływa się w ustach.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Mięso osusz i usuń z niego wszelkie błonki, ścięgna i żyłki. Jeśli filety są bardzo grube, przetnij je na pół wzdłuż. Posyp je świeżo zmielonym pieprzem i solą.
  2. Cytrynę porządnie wyszoruj i wyparz. Zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Dodaj do niej czosnek pokrojony w paseczki, kostkę lub plasterki. Dolej też oliwę i jogurt naturalny, dosyp również tymianek. Wszystko bardzo dokładniej wymieszaj.
  3. Tak przygotowaną marynatę nanieś na mięso i dokładnie ją wetrzyj. Filety przełóż do naczynia, w którym można je przykryć i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
  4. Usmaż je na rozgrzanej patelni lub upiecz w piekarniku ustawionym na 180 stopni Celsjusza i odmierz 30 minut. Grecki kurczak cytrynowy jest już gotowy do zjedzenia.
  5. W ten sam sposób możesz przygotować również inne części kurczaka, ale wtedy już piekarniku. Sprawdzi się też mięso indyka.

Jak można podrasować cytrynową marynatę?

Jest kilka bardzo prostych dodatków, które sprawią, że mięso będzie jeszcze lepsze. Po pierwsze, jeśli uwielbiasz cytrusowe smaki, to mięso obłóż plastrami cytryny i zapiecz w piekarniku. W ten sam sposób możesz przygotować kurczaka w pomarańczach lub w limonce. Na chwilę przed jak danie będzie gotowe, polej je jeszcze miodem dobrej jakości i posyp orzeszkami włoskimi. I jak to w Grecji odpowiednia będzie tu też feta, pistacje, migdały, ale też marynowany zielony pieprz. A z warzyw oczywiście papryka, cukinia i ziemniaki. Zrób ulubioną mieszankę i zapiecz razem z mięsem. Czasami zamiast kurczaka robię po prostu zupę cytrynową z ryżem.