Jeśli do tej pory nie przepadałaś za zupą z dyni, a twoja rodzina na jej widok kręciła nosem, to z tym przepisem wszystko się zmieni. Śląski kucharz tak doprawia kremową zupę, że chciałoby się jeść ją bez końca. Podaje ją z chrupiącymi bagietkami z zielonym pesto (gdy robię tę zupę dla dzieci, to pomijam pesto, kroję opieczoną bagietkę w kostkę i dekoruję nią zupę). Niesamowity smak zupa zawdzięcza aromatycznym przyprawom. Moim zdaniem to jeden z najlepszych przepisów na wykorzystanie świeżej dyni (choć na kanale naszej redakcji widziałam też świetny przepis na pierogi dyniowe).
Jak zrobić pyszną zupę z dyni?
Dynia potrzebuje wyrazistych przypraw, aby smakowała naprawdę dobrze. Remigiusz Rączka doprawia zupę dyniową sporą ilością mielonego imbiru, curry, kminu rzymskiego oraz szczyptą ostrej mielonej papryki. Dzięki tej mieszance otrzymuje aromatyczną i rozgrzewającą zupę, która świetnie smakuje z chrupiącymi grzankami. Zapewniam, posmakuje każdemu, kto ją spróbuje, nawet jeśli wcześniej nie przepadał za dynią.
Getty/iStock, Vincent Scherer
Przepis na zupę dyniową z grzankami
Składniki na zupę:
- 600 g dyni hokkaido
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 70 g masła
- 1 marchew
- 1 papryczka chili
- 2 l bulionu
- 2 ziemniaki
- sól do smaku
- imbir mielony
- curry
- kmin rzymski
- ostra papryka
- 20 ml oleju z pestek dyni (do podania)
- 50 g pestki z dyni (do podania)
Składniki na pesto:
- garść świeżej bazylii
- 100 ml oliwy
- 100 g orzeszków piniowych
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki tartego parmezanu
- sól, pieprz do smaku
- 1 bagietka na grzanki
Sposób przygotowania:
- Pokrój obraną cebulę w drobną kostkę. Podsmaż ją na roztopionym maśle, aż się zeszkli.
- Marchew obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Dodaj ją do cebuli. Wymieszaj.
- Dynię przekrój na pół i usuń z niej pestki (jeśli używasz hokkaido, to nie musisz jej obierać). Pokrój ją na kawałki i dodaj do cebuli i marchewki. Wymieszaj i smaż przez kilka minut. Dopraw odrobiną soli i podlej gorącym bulionem. Wlej go tyle, by warzywa były całkowicie przykryte. Gotuj całość przez pół godziny.
- Papryczkę chili posiekaj drobno i dodaj do zupy.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do garnka z zupą (5 minut po dyni).
- Gdy zupa się gotuje, przygotuj pesto do grzanek. W blenderze zmiksuje orzeszki z oliwą, czosnkiem, świeżą bazylią, solą, pieprzem i tartym parmezanem.
- Bagietkę pokrój na grubsze kromeczki. Podsmaż je na suchej patelni. Podpraż również pestki dyni.
- Zupę dopraw imbirem, curry, kminem rzymskim oraz szczyptą ostrej papryki. Dodaj jeszcze 4 ząbki czosnku i zblenduj całość na gładki krem.
- Zupę z dyni podawaj z grzankami z pesto, odrobiną oleju z dyni oraz prażonymi pestkami dyni.
Źródło: Rączka Gotuje/YouTube
















