Jeśli do tej pory nie przepadałaś za zupą z dyni, a twoja rodzina na jej widok kręciła nosem, to z tym przepisem wszystko się zmieni. Śląski kucharz tak doprawia kremową zupę, że chciałoby się jeść ją bez końca. Podaje ją z chrupiącymi bagietkami z zielonym pesto (gdy robię tę zupę dla dzieci, to pomijam pesto, kroję opieczoną bagietkę w kostkę i dekoruję nią zupę). Niesamowity smak zupa zawdzięcza aromatycznym przyprawom. Moim zdaniem to jeden z najlepszych przepisów na wykorzystanie świeżej dyni (choć na kanale naszej redakcji widziałam też świetny przepis na pierogi dyniowe).

Jak zrobić pyszną zupę z dyni?

Dynia potrzebuje wyrazistych przypraw, aby smakowała naprawdę dobrze. Remigiusz Rączka doprawia zupę dyniową sporą ilością mielonego imbiru, curry, kminu rzymskiego oraz szczyptą ostrej mielonej papryki. Dzięki tej mieszance otrzymuje aromatyczną i rozgrzewającą zupę, która świetnie smakuje z chrupiącymi grzankami. Zapewniam, posmakuje każdemu, kto ją spróbuje, nawet jeśli wcześniej nie przepadał za dynią. 

Getty/iStock, Vincent Scherer

Przepis na zupę dyniową z grzankami

Składniki na zupę:

  • 600 g dyni hokkaido
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 70 g masła
  • 1 marchew
  • 1 papryczka chili
  • 2 l bulionu
  • 2 ziemniaki
  • sól do smaku
  • imbir mielony
  • curry
  • kmin rzymski
  • ostra papryka
  • 20 ml oleju z pestek dyni (do podania)
  • 50 g pestki z dyni (do podania)

Składniki na pesto:

  • garść świeżej bazylii 
  • 100 ml oliwy
  • 100 g orzeszków piniowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 bagietka na grzanki

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój obraną cebulę w drobną kostkę. Podsmaż ją na roztopionym maśle, aż się zeszkli.
  2. Marchew obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Dodaj ją do cebuli. Wymieszaj.
  3. Dynię przekrój na pół i usuń z niej pestki (jeśli używasz hokkaido, to nie musisz jej obierać). Pokrój ją na kawałki i dodaj do cebuli i marchewki. Wymieszaj i smaż przez kilka minut. Dopraw odrobiną soli i podlej gorącym bulionem. Wlej go tyle, by warzywa były całkowicie przykryte. Gotuj całość przez pół godziny.
  4. Papryczkę chili posiekaj drobno i dodaj do zupy. 
  5. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do garnka z zupą (5 minut po dyni).
  6. Gdy zupa się gotuje, przygotuj pesto do grzanek. W blenderze zmiksuje orzeszki z oliwą, czosnkiem, świeżą bazylią, solą, pieprzem i tartym parmezanem.
  7. Bagietkę pokrój  na grubsze kromeczki. Podsmaż je na suchej patelni. Podpraż również pestki dyni.
  8. Zupę dopraw imbirem, curry, kminem rzymskim oraz szczyptą ostrej papryki. Dodaj jeszcze 4 ząbki czosnku i zblenduj całość na gładki krem. 
  9. Zupę z dyni podawaj z grzankami z pesto, odrobiną oleju z dyni oraz prażonymi pestkami dyni.

Źródło: Rączka Gotuje/YouTube