Masz już dość nudnego i powtarzalnego repertuaru polskich zup? Sięgnij do fascynującego świata kuchni marokańskiej. Wiele tysięcy kilometrów od Polski gotuje się zupy w nieco inny sposób niż u nas. Nie sposób nie zauważyć, że obfitują one w znacznie bogatsze składniki w porównaniu do naszej kartoflanki czy zalewajki…

Co to jest harira?

Taka właśnie jest choćby zupa harira. W Maroku podaje się ją tradycyjnie w czasie ramadanu, czyli muzułmańskiego postu, zaraz po nastaniu zmierzchu, kiedy muzułmanie mogą zjeść już pierwszy posiłek. Taki wybór nie powinien dziwić – zupa jest bardzo, ale to bardzo sycąca i pożywna – oprócz mięsnej bazy znajdują się w niej obowiązkowo takie białkowe dodatki jak ciecierzyca i soczewica. 

Jakby tego było mało, Marokańczycy nie byliby sobą, gdyby nie dodali do zupy jeszcze jednego pożywnego składnika, czyli pszennego makaronu. Cienkie nitki w połączeniu z kolei z pomidorowym koncentratem i pulpą mogą dać nam, Polakom, wrażenia podobne z jedzenia pomidorówki. Czemu więc nie spróbować ugotować jej we własnym domu? Rzuć okiem na ten prosty i przepis, zaopatrz się w składniki i zabieraj się do pracy razem z nami!

Przepis na zupę harira

Składniki:

  • 125 g suchej ciecierzycy
  • 300 g wołowiny na rosół 
  • 50 g czerwonej soczewicy
  • Łyżka masła
  • 1 cebula
  • pół łodygi selera naciowego
  • sól i pieprz, 
  • szczypta szafranu (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru w proszku
  • pół łyżeczki kolendry
  • 1 puszka pomidorów krojonych lub w całości (400 g)
  • 50 g cienkiego makaronu nitki 
  • pół łyżki koncentratu pomidorowego
  • Natka pietruszki
  • opcjonalnie - świeża kolendra

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę namocz w wodzie na 1 dzień przed gotowaniem zupy. 
  2. Mięso z kością oczyść i zalej wodą. Gotuj przez ok. 1 godzinę, szumując jak rosół.
  3. Kiedy bulion będzie już gotowy, wrzuć do środka suchą soczewicę, namoczoną ciecierzycę. Gotuj przez następne 20-30 minut do miękkości strączków.
  4. Cebulę obierz, posiekaj, pokrój także seler naciowy. Podsmaż krótko na maśle i wrzuć do garnka.
  5. Dopraw zupę przyprawami i wrzuć do środka zawartość puszki z pomidorami, a także koncentrat pomidorowy. Gotuj do miękkości warzyw. W międzyczasie dodaj makaron nitki.
  6. Jeśli dodałeś do hariry pokaźny kawałek wołowiny, śmiało możesz zdecydować się na patent dobrze znany polskim gospodyniom. Chodzi tu o wyciągnięcie ugotowanego kawałka mięsa z kością i staranne oddzielenie mięsnych kąsków, a potem wrzucenie ich z powrotem do zupy. 
  7. Na koniec dodaj do zupy posiekaną pietruszkę i kolendrę.

Smacznego!