Jeśli masz ochotę na coś pysznego, a jednocześnie prostego i niedrogiego, to zupa nic idealnie wpasuje się w te potrzeby. Ten wyjątkowy przepis kiedyś często pojawiał się na stołach, a dzisiaj już raczej się go nie spotyka. Warto jednak przywrócić tę tradycję, bo zupa nic to genialny przepis, który zasługuje na ogromną popularność.

Co to jest zupa nic?

Hasło zupa nic słyszał pewnie każdy, ale nie wszyscy wiedzą, czym tak właściwie jest to danie. Wbrew pozorom wcale nie chodzi tu o zupę na gwoździu czy kamieniu, tylko o staropolski deser. Na pierwszy rzut oka może on wydawać się klasyczną zupą mleczną, ale to coś znacznie więcej. Słowo "nic" nie oznacza tutaj bowiem skromnych składników, tylko piankowe kluseczki, z którymi podawało się taką zupę. Nazywały się one właśnie "nice" i robiło się je po prostu z ubitych białek jaj. Taki dodatek gotowało się oddzielnie we wrzątku, a potem serwowało na zimnej zupie nic. 

Jak zrobić zupę nic?

Jaki jest przepis na zupę nic? Nic prostszego - wystarczy tylko mleko, jajka i cukier. Do tego podstawowego zestawu warto jednak dodać śmietankę kremówkę oraz nutkę wanilii - w postaci cukru wanilinowego, esencji czy pasty. W niektórych starych przepisach na zupę nic pojawiał się także cynamon, jednak to już opcjonalny dodatek.

Z tych kilku składników w dosłownie 15 minut powstaje pyszne i sycące danie, które dawniej często gościło na stołach, a dziś już mało kto o nim pamięta. Warto jednak przywrócić zupę nic na stoły i to nie tylko ze względu na sentyment, ale po prostu jej pyszny smak i prostotę przygotowania. Zobacz dokładny przepis na zupę nic poniżej i koniecznie odtwórz ten smak.

Zupa nic - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 l mleka
  • 4 jajka
  • ćwierć szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 80 g cukru kryształu
  • 60 g cukru pudru
  • 1 laska wanilii lub pół łyżeczki pasty waniliowej

Przygotowanie:

  1. Zacznij od zagotowania mleka ze śmietanką.
  2. W międzyczasie w oddzielnym naczyniu zmiksuj żółtka ze zwykłym cukrem i wanilią.
  3. Gorącym mlekiem zalej żółtka z cukrem, ciągle miksując. 
  4. Gotową zupę odstaw do wystudzenia, a w międzyczasie przygotuj piankowe kluseczki.
  5. Białka ubij z cukrem pudrem, a następnie gotową pianę wykładaj łyżką na wrzątek, tworząc niewielkie kluski. 
  6. Kluski piankowe gotuj pod przykryciem przez około 2 minuty, a potem ostrożnie wyjmuj łyżką cedzakową i serwuj na zupie. wierzchu zupy.

Źródło: pularda.com.pl