Tradycyjne potrawy jak żurek, pascha, jajka faszerowane, czy biała kiełbasa to obowiązkowe potrawy na wielkanocnym stole. Czasem jednak warto odświeżyć menu i podać coś nowego, zaskakującego, ale pasującego do pozostałych potraw. Wtedy najlepiej jest przygotować danie 2 w 1. W tym roku na święta zrób żuramen z przepisu Karola Okrasy. Goście nie będą wiedzieli, co jedzą, ale na pewno spotkasz się z ich uznaniem. 

Składniki na żuramen Okrasy

Jak zrobić żurek wielkanocny każdy wie, ale żuramen wymaga specyficznych przypraw. Jeśli dania kuchni azjatyckiej nieczęsto goszczą na twoim stole, to najpierw sprawdź, co musisz kupić na aromatyczną zupę.

Na bulion grzybowy:

  • 1 kg żeberek wieprzowych surowych
  • 20 g grzybów suszonych (prawdziwki, podgrzybki)
  • główka czosnku

Na żuramen:

  • 3 jajka
  • 30 ml sosu rybnego
  • 30 ml sosu sojowego
  • 20 ml oleju sezamowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 40 g świeżego imbiru
  • 500 ml zakwasu na żurek
  • 1 papryczka chili
  • 1 cebula dymka
  • 300 g makaronu do ramenu
  • sól i pieprz czarny do smaku

Jak zrobić wielkanocny żuramen?

  1. Jajka ugotuj na półtwardo, czyli jak woda zacznie wrzeć, odmierz 6 minut. A potem zalej je szybko zimną wodą. Możesz też przełożyć je do miski wypełnionej wodą i kostkami lodu. Niech tak chwilę poleżą, a potem je obierz.
  2. Do dużego garnka wlej wodę, przełóż do niego żeberka, dodaj grzybki suszone i główkę czosnku przekrojoną na pół. Gotuj bulion na minimalnym ogniu przez 5 godzin. Gotowy będzie miał dość ciemny kolor. Wyłów z niego wszystkie składniki, powinien zostać sam płyn.
  3. Do bulionu dolej sos rybny, sojowy i większość oleju sezamowego. Połowę imbiru pokrój w plasterki i dołóż 2 ząbki czosnku. Dolej też zakwas na żurek. Doprowadź ten płyn do wrzenia.
  4. Resztę imbiru posiekaj bardzo drobno. Żeberka obierz z mięsa, porwij je na mniejsze kawałki, ale warto zostawić kilka większych, będą się ładnie prezentowały w zupie. Od razu przełóż je do miseczek, dorzuć po równo posiekany imbir, niewielką ilość oleju sezamowego. Wymieszaj dokładnie.
  5. Cebulę pokrój w plasterki, ale pod dużym skosem, a szczypiorek w 1-centymetrowe kawałki. Papryczkę chili, ząbek czosnku i 1 grzybek, posiekaj w cieniutkie plasterki.
  6. Makaron do ramenu przełóż na większe sitko, oprzyj je na garnku z żuramenem i gotuj go bezpośrednio w wywarze, mniej więcej przez 4-5 minut.
  7. Gotowy makaron rozłóż w miseczkach, zalej bulionem, a następnie w oddzielnych kupkach ułóż na nim pozostałe składniki (cebulę, szczypior, papryczkę chili i grzybek).