Kapustę i ziemniaki można łączyć w przeróżnych przepisach i nigdy się ze sobą nie pokłócą. Lądują razem w zupach, zapiekankach i innych daniach jednogarnkowych, a sycą tak, że często nie jest już potrzebne mięso.
Trudno o tańsze i łatwiej dostępne składniki. Na dodatek wielkie oraz miękkie, a jednocześnie solidne liście są wręcz stworzone do faszerowania i zawijania. Możesz zrobić z nich nie tylko klasyczne gołąbki. Kapusta nadziewana ziemniakami tłuczonymi na purée, która wygląda jak babka, zachwyci każdego.
Skąd pomysł na kapustę wypełnioną purée?
Kapusta z ziemniakami w tym wydaniu wzięła się przede wszystkim z przepisu na chou farci, czyli francuskiej wersji gołąbków. Danie to przyrządza się w okrągłym naczyniu do zapiekania, dzięki czemu zyskuje kształt babki. W środku najczęściej znajduje się mięso, tak samo jak w polskim odpowiedniku, ale można też znaleźć opcje wegetariańskie i inne wariacje. Kapustę nadziewaną w ten sposób kroi się w porcje niczym tort, więc prezentacja odbiega nieco od naszych klasycznych polskich zawijasów.
Druga inspiracja to irlandzki colcannon (rodzaj naszej swojskiej parzybrody), czyli bardzo proste danie jednogarnkowe, którego podstawą są tłuczone z masłem ziemniaki wymieszane z kapustą. Nie potrzeba tu wiele więcej oprócz łagodnych przypraw i szczypiorku lub cebuli. Zresztą podobną wersję znajdziesz też w polskiej kuchni, chociaż w ciapkapuście gości zazwyczaj kiszonka.
Kapusta nadziewana ziemniakami – przepis
Składniki:
- 1 główka kapusty włoskiej
- 3 cebule dymki
- 3 ziemniaki
- 4 łyżki masła
- 1/4 szklanki śmietanki 30%
- 1 żółtko
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- odrobina oleju
Przygotowanie:
- Usuń brzydkie wierzchnie liście z kapusty. Resztę zblanszuj w wodzie z 1 łyżeczką soli przez 3 minuty. Odsącz i osusz.
- Obierz ziemniaki i pokój je w kostkę. Ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odlej je i odparuj.
- Rozgrzej masło. Dodaj posiekaną cebulkę. Smaż przez około 3 minuty. Pokrój 3–4 brzydsze, jaśniejsze liście kapusty w paski i dorzuć je do garnka. Wlej śmietankę. Gotuj jeszcze wszystko razem przez kilka minut.
- Dodaj ziemniaki do garnka z kapustą. Rozgnieć je z pozostałymi składnikami za pomocą tłuczka. Nie musi powstać jednolite purée, dobrze, żeby zostały też nie całkiem rozdrobnione kawałki ziemniaków. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Zdejmij nadzienie z ognia i pozwól mu trochę przestygnąć, a potem dodaj żółtko, które zwiąże składniki i sprawi, że ziemniaki będą jeszcze bardziej kremowe.
- Wyłóż naczynie o średnicy około 16 cm liśćmi kapusty, tak żeby częściowo wystawały poza ranty. W środku umieść ziemniaki z kapustą. Przykryj nadzienie końcówkami kapusty lub dodatkowymi liśćmi.
- Zapiekaj kapustę nadziewaną przez około 45 minut w 190°C. Po wyjęciu pozwól jej chwilę przestygnąć, a następnie pokrój w porcje.
Co możesz dodać do nadzienia?
Kapusta nadziewana ziemniaki to proste i tanie danie i może takie pozostać, ale czasem aż się prosi o wędzony boczek. Pokrój go w kostkę i wytop na patelni, a następnie wmieszaj do purée. Do kremowego farszu możesz też dorzucić wiejską kiełbaskę lub kawałki szynki, które akurat zalegają ci w lodówce.
Lubisz bardziej wyraziste smaki? Podsmaż razem z cebulką na maśle posiekany czosnek. Ciekawym urozmaiceniem może być też chrzan. Jeśli chodzi o przyprawy, do ziemniaków zawsze świetnie pasuje szczypta gałki muszkatołowej.
Źródło: instagram.com/cocolarkincooks


















