Gdy nie mam czasu na przygotowanie jarzynowej, ratuje mnie ta 7-minutowa sałatka. Jest sycąca, aromatyczna i niesamowicie wyrazista w smaku. Jej bazą jest produkt z puszki, więc pracy przy niej niewiele. Ostatnio przepis na nią wzięła nawet moja teściowa, więc lepszej rekomendacji chyba już nie może być.

Z czego robię 7-minutową sałatkę?

Bazą tej sałatki jest tuńczyk w puszce. Wybieram zazwyczaj wersję w sosie własnym, która jest lżejsza i delikatniejsza niż ta w oleju. Tuńczyka wystarczy odsączyć z nadmiaru płynu i dodać do miski. Łączę go z papryką, cebulą i świeżym ogórkiem, które nadają całości chrupkość. Smak sałatki podkręcam żółtym serem. Ścieram go na grubych oczkach tarki. Zwykle wybieram cheddar, którego lekko pikantny smak świetnie pasuje do pozostałych składników. Całość łączę z gęstym majonezowym sosem.

Sałatka z tuńczykiem jest prosta do zrobienia i zajmuje dosłownie chwilę. Nie trzeba jej kroić godzinami, więc zrobisz ją nawet na ostatnią chwilę. Składniki zapewne masz w kuchni.

Przepis na sałatkę 7-minutową z tuńczyka

Składniki:

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1 mała cebula biała lub szalotka
  • ½ czerwonej papryki 
  • 1 średni ogórek zielony
  • 100 g sera żółtego
  • garść posiekanego szczypiorku

Składniki na sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • kilka kropel soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Tuńczyka odsącz z zalewy i przełóż do miski. Widelcem rozdrobnij go na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę obierz i posiekaj drobniutko.
  3. Paprykę i obranego ogórka pokrój w drobną kostkę. Ser żółty zetrzyj na grubych oczkach tarki. Dodaj do miski z tuńczykiem.
  4. Następnie przygotuj sos. W miseczce wymieszaj majonez z musztardą i sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Sosem polej sałatkę. Dodaj posiekany szczypiorek i wymieszaj. Schłodź przed podaniem przez pół godziny w lodówce.

Jak urozmaicić smak sałatki?

7-minutową sałatkę z tuńczyka w prosty sposób zmienisz, dodając do niej inne składniki. Jeśli masz w lodówce ugotowane jajka, wykorzystaj je. Pokrój je w kostkę i dodaj do sałatki zamiast cebuli. Resztki ryżu z obiadu także będą świetnie pasowały do ryby. Dodaj je do sałatki i wymieszaj. Wyjdzie bardziej treściwa i sycąca. Zamiast papryki możesz użyć pomidora (bez gniazd nasiennych, które nie potrzebnie rozwadniają sałatkę), a szczypiorek zamień na świeży, drobno posiekany koperek. Również sos przygotujesz w lżejszej wersji. Połowę majonezu zastąp jogurtem naturalnym. Natomiast zamiast musztardy sarepskiej, wykorzystaj stołową.

A jeśli szukasz innych, ciekawych pomysłów na sałatki, koniecznie zajrzyj na nasz kanał nadawczy. Jest tam wiele inspiracji.