Kto powiedział, że piękne i pyszne ciasto z kremem musi być trudne w przygotowaniu? Biszkopt z dobrego przepisu uda się każdemu, a i krem jak z najlepszej cukierni można przygotować raz-dwa. My wybieramy ten o smaku karmelowym i konsystencji leciutkiej, puszystej chmurki. Zobaczcie, jak przygotować taką domową masę do ciast i tortów, a już po pierwszej próbie zachwycicie wszystkich gości.
Jak zrobić domowy krem karmelowy?
Aby przygotować stabilny, a jednocześnie lekki krem do ciast i tortów, wcale nie potrzeba wielu składników i skomplikowanych technik. Wystarczy tylko domowy karmel, biała czekolada, śmietanka kremówka i serek mascarpone. Pierwsze 3 składniki rozpuszcza się razem i blenduje przez chwilę na aksamitną masę, a potem zostaje już tylko trochę cierpliwości, bo całość musi porządnie schłodzić się w lodówce. Następnego dnia dochodzi do tego już tylko zimny serek mascarpone oraz trochę miksowania i puszysty krem powstaje już w mgnieniu oka.
Zapytacie jednak pewnie o domowy karmel - jak go zrobić? Chociaż może się to wydawać trudne, w rzeczywistości jest to bułka z masłem. Wystarczy rozpuścić na patelni 140 g cukru, aż stanie się płynny, lepki i nabierze pięknego bursztynowego koloru. Ważne jednak, aby robić to na małej mocy palnika i ciągle mieszać, bo karmel może szybko się przypalić. A gdy cukier już pięknie się rozpuści, pozostaje już tylko wymieszać go z 45 g masła, a na koniec dolać 80 ml śmietanki kremówki i domowy karmel gotowy.
Zobaczcie poniżej dokładne proporcje każdego ze składników i przygotujcie taki domowy krem karmelowy przy najbliższej okazji. Genialnie sprawdzi się nie tylko do przekładania ciast i tortów, ale także jako nadzienie do kruchych babeczek, chrupiących rurek czy pączków.
Prosty krem karmelowy - przepis
Składniki:
- 120 g domowego karmelu,
- 120 g białej czekolady,
- 280 ml śmietanki kremówki 30%,
- 250 g serka mascarpone.
Przygotowanie:
- Śmietankę kremówki podgrzejcie i zalejcie nią pokruszoną białą czekoladę oraz karmel. Wszystko dokładnie zblendujcie.
- Całość przelejcie do miski i przykryjcie folią spożywczą ta, aby dotykała bezpośrednio masy. Odstawcie wszystko do wystudzenia, a potem włóżcie do lodówki na całą noc.
- Następnego dnia zmiksujcie schłodzoną masę z zimnym serkiem mascarpone i ubijajcie całość, aż powstanie puszysty, lekki krem.
@kluskaupiecze KREM KARMELOWY🧡 Długo wyczekiwany przepis, bo całkowicie wyleciał mi z głowy😂 Jest na bazie bialej czekolady, domowego karmelu, jest puszysty, aksamitny, no cudowny😍 Składniki na karmel: 140g cukru 45g masla 80g śmietanki 30% (Całość jak przygotować karmel macie na tej drugiej apce, albo napiszcie w komentarzu to Wam podesle, bo tu mi sie nie zmiesci) Krem karmelowy: 120g domowego karmelu 120g białej czekolady 280g śmietanki 30% 250g mascarpone Białą czekoladę i karmel umieszczam w misce, śmietankę 30% podgrzewam i zalewam nią składniki. Całość dokładnie blenduje 2-3 minuty. Przelewam do płaskiego naczynia i przykrywam folią w kontakcie. Chlodzę przez całą noc w lodówce. Następnego dnia przelewam mieszankę do misy miksera i dodaje zimne mascarpone. Wszystko ubijam i mamy gotowy krem karmelowy. Jest idealny do tortów, ale też innych deserów🤤 #przepis #kremdotortu #kremkarmelowy #karmel #przepisnatort #kremkaramel #dc #dlaciebie #dlacb #dlaciebieforyou #fyp #foryourpage #foryoupageofficial #4u ♬ Kemuel Kulosa cover sped up version - Kemuel
Źródło: Tiktok.com/@kluskaupiecze

















