Przecier pomidorowy zawsze robię w ilościach hurtowych do słoików. Zimą wystarczy wlać go do garnka z wywarem, by otrzymać pyszną zupę pomidorową. Taki przecier jest również bazą moich sosów do makaronu, lazanii i zapiekanek. Gęsty, aromatyczny, wyrazisty w smaku, jest smaczniejszy niż kupne passaty i pomidory w puszce, a przygotowuję go prostym sposobem. Bez obierania pomidorów ze skórki i bez przecierania ich przez sito. Mimo wszystko wychodzi gładki jak aksamit.
Prosty sposób na aksamitny przecier pomidorowy
Przygotowanie domowego przecieru pomidorowego na zimę wcale nie musi być mozolne. Zamiast spędzać godziny na obieraniu pomidorów i przecieraniu ich przez sito, co często kończy się bałaganem w kuchni (zachlapanymi blatami i kafelkami), możesz skorzystać z dużo prostszego sposobu. Upiecz pomidory w piekarniku z dodatkiem ziół i czosnku, co nie tylko oszczędzi czas, ale też sprawi, że staną się one słodsze i bardziej aromatyczne. Po upieczeniu wystarczy zmiksować je w mocnym blenderze na gładki przecier. Blender ręczny może nie poradzić sobie z dokładnym zblendowaniem skórek, dlatego w tym przypadku najlepszym rozwiązaniem jest użycie blendera kielichowego lub malaksera. Tak przygotowany przecier przelej do słoików i pasteryzuj w garnku z wodą. Dzięki takiej metodzie przygotowania zrobisz hurtowe ilości przecieru pomidorowego do słoików bez bałaganu, szybko i efektywnie.
Getty/iStock, esilzengin
Przepis na przecier pomidorowy
Składniki:
- 2,5 kg pomidorów, np. lima
- 4-5 ząbków czosnku
- 2-3 łyżki oliwy do skropienia
- 2-3 gałązki świeżego rozmarynku
- garść liści świeżej bazylii
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Umyte pomidory przekrój na pół (możesz wyciąć zielone ogonki). Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop je oliwą, posyp solą i pieprzem.
- Czosnek w łupinach przekrój na pół i ułóż na blaszce obok pomidorów. Dodaj również świeże gałązki rozmarynu i listki bazylii.
- Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i piecz przez 2 godziny. W tym czasie pomidory zmiękną i puszczą dużo sosu.
- Upieczone pomidory z dodatkami (czosnek wyciśnij z łupin) przełóż do kielicha blendera i zmiksuj na gładki przecier. Spróbuj go i w razie potrzeby dopraw solą, pieprzem lub ziołami prowansalskimi.
- Gorący przecier przelej do wyparzonych i osuszonych słoików. Zakręć je szczelnie. Ustaw w garnku wyłożonym ściereczką, zalej wodą do 2/3 wysokości i gotuj na niewielkim ogniu przez 20 minut (mierz czas od momentu, gdy woda zacznie wrzeć).
- Wyjmij słoiki na blat i zostaw do ostudzenia. Przechowuj w suchym i ciemnym miejscu.
















