Placki z batatów to coś, czego spróbowałam trochę z ciekawości – i zostałam z tym przepisem na stałe. W smaku przypominają połączenie pancakes i jesiennego ciasta marchewkowego. Są słodkie, ale nie przesadnie.

Robię je wtedy, gdy mam ochotę na coś bardziej wyjątkowego niż naleśniki, ale nadal prostego do zrobienia. I nie, nie trzeba być fanem batatów – w tej wersji ich smak gra z przyprawami i dodatkami tak dobrze, że znikają z talerza szybciej niż zdążysz nalać herbatę.  

Jak zrobić placki z batatów?

Podstawą jest upieczony i zmiksowany batat – nie pomijaj pieczenia, bo właśnie wtedy warzywo zyskuje ten karmelowy posmak. Reszta to miksowanie składników i smażenie. Warto użyć oleju kokosowego – dodaje lekko egzotycznej nuty.

A jeśli nie masz syropu klonowego, możesz podać je z miodem albo nawet konfiturą. Uważaj tylko, żeby nie smażyć ich na zbyt dużym ogniu – szybko się rumienią, ale w środku potrzebują chwili, żeby dobrze się dosmażyć.

Składniki

  • 1 średni batat (po upieczeniu 200 g purée)
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
  • 200 g (ok. 1 i 1/3 szklanki) mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mała szczypta soli
  • do podania: syrop klonowy, banan, orzechy pekan

Sposób przygotowania

  1. Obierz batata, pokrój na kawałki i piecz w 190°C przez 20 minut. Ostudź i zblenduj na purée. Odmierz 200 g.
  2. W dużej misce połącz purée z jogurtem, jajkami, olejem kokosowym, cukrami, cynamonem, gałką muszkatołową i skórką z pomarańczy.
  3. Przesiej do masy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszaj wszystko rózgą lub zmiksuj chwilę na niskich obrotach, aż masa będzie gładka.
  4. Rozgrzej patelnię i posmaruj ją lekko olejem. Nakładaj po 2 łyżki ciasta na jednego placka, formując okrągłe porcje.
  5. Smaż na średnim ogniu przez około 2,5 minuty, aż urosną i się zarumienią. Obróć i smaż kolejne 2 minuty.
  6. Przed kolejną partią przetrzyj patelnię papierem.
  7. Podawaj na ciepło z syropem klonowym, plasterkami banana i orzechami pekan.

Zmiany w przepisie

Jeśli nie masz oleju kokosowego, użyj roztopionego masła albo neutralnego oleju roślinnego. Jogurt naturalny możesz zamienić na jogurt grecki – wyjdą wtedy bardziej kremowe. Zamiast mąki pszennej sprawdzi się też orkiszowa.

A jeśli robisz wersję dla dzieci, możesz zmniejszyć ilość cukru lub całkiem go pominąć – bataty i tak są słodkie. Z dodatków możesz dorzucić garść jagód, borówek albo plasterki jabłka na wierzch przed smażeniem.

Jak podawać placki?

Zadbaj o dodatki – plasterki banana, kilka orzechów i cienka strużka syropu klonowego wystarczą. Możesz też posypać je lekko cukrem pudrem albo dodać łyżkę gęstego jogurtu na wierzch. Ładnie wyglądają ułożone w stosik, szczególnie na ciemnym talerzu. Dla dzieci możesz zrobić z nich mini wersje – po jednej łyżce ciasta na placuszek.