Placki ziemniaczane to częsty wybór na szybki i tani obiad, ale nie każdy umie zrobić je po mistrzowsku. Te idealnie powinny chrupać na zewnątrz, a w środku rozpływać się w ustach i takie właśnie są bandurjanki. Te placki mają w środku jeden znany i lubiany składnik, który być może masz już nawet w swojej lodówce. Zobacz, o czym mowa i spróbuj tej wyjątkowej wersji ziemniaczanego klasyka. 

Jak zrobić placki ziemniaczane bandurjanki?

Bandurjanki to bieszczadzkie placki ziemniaczane z dodatkiem twarogu, który genialnie podbija nie tylko smak, ale i konsystencję całego dania. Sam przepis na ten przysmak jest banalnie prosty i poza nabiałowym dodatkiem nie różni się zbyt mocno od tradycyjnej receptury.

Jedyna rzecz, o której trzeba pamiętać to odpowiednia proporcja kartofli do sera białego. Najlepiej trzymać się złotej zasady 3:1, czyli używać 3x więcej ziemniaków niż twarogu. A jeśli chodzi o sam ser, to warto postawić na ten półtłusty lub tłusty, bo niestety chuda wersja kompletnie się tu nie sprawdzi. Taki twaróg jest po prostu zbyt sypki i nie sklei odpowiednio całej masy ziemniaczanej. 

Zobacz poniżej dokładny przepis na te bieszczadzkie placki ziemniaczane i spróbuj ich chociaż raz, a gwarantujemy, że od razu „się polubicie” i bandurjanki będą od tej pory częstym gościem na twoim stole. 

Przepis na bandurjanki, czyli bieszczadzkie placki ziemniaczane

Składniki:

  • 450 g mączystych ziemniaków
  • 150 g twarogu
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a następnie dokładnie odciśnij je na sicie. Nie wylewaj jednak pozostałej wody, tylko odstaw ją z misce na kilka minut. Po tym czasie na dnie miski zbierze się naturalna skrobia, którą należy znów dodać do ziemniaczanej masy.
  2. Cebulę obierz ze skórki i drobniutko posiekaj, a następnie dodaj do startych ziemniaków ze skrobią. Pokrusz też do masy twaróg i dosyp mąkę pszenną oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj całość na jednolite ciasto.
  3. Tak przygotowaną masę wykładaj łyżką na rozgrzany olej, tworząc zgrabne i niezbyt grube placuszki.
  4. Placki ziemniaczane z twarogiem smaż na średniej mocy palnika, aż będą chrupiące i rumiane z każdej strony. 
  5. Po usmażeniu, wykładaj bandurjanki na talerz z kawałkiem ręcznika papierowego, aby pozbyć się z nich nadmiaru tłuszczu.