Szwajcarzy, jeśli chodzi o smak, prostotę dań, ale też ich kaloryczność, nie mają sobie równych. Trudno się dziwić, bo większość tradycyjnych przepisów pochodzi z dawnej kuchni wiejskiej. Rolnicy i pasterze potrzebowali łatwych i bardzo pożywnych dań, żeby nasycić głód w przerwie od pracy. Jeśli polecicie na narty w szwajcarskie Alpy na pewno również, po wysiłku na świeżym powietrzu, chętnie zjecie fondue, raclette czy właśnie rösti. 

Co to jest rösti?

Dawniej było rösti prostym wiejskim śniadaniem na ciepło, które miało wystarczać na wiele godzin, dziś jest jednym z kulinarnych symboli Szwajcarii. W zależności od regionu, robi się je z surowych lub podgotowanych kartofli. Wersja z Zurychu to rösti z surowych ziemniaków, bardziej ziemniaczana i intensywna w smaku. W pozostałych częściach kraju częściej spotkasz wersję z kartofli ugotowanych, która jest łagodniejsza w smaku i trochę bardziej puszysta.

Niezależnie od przepisu, rösti ma zawsze jedną formę: duży, gruby placek, który kroisz na porcje dopiero po usmażeniu. I co ważne - nie dodajesz do niego ani mąki, ani jajek.

Co jest potrzebne do zrobienia rösti?

Do przygotowania szwajcarskich placków ziemniaczanych wystarczą odpowiednie kartofle, masło i solidna patelnia. Kluczowy jest wybór ziemniaków: mączystych do wersji surowej, a sałatkowych do gotowanej. 

Żeby zrobić dobre rösti, ważne jest też odpowiednie smażenie - powolne, koniecznie na smalcu (najlepiej gęsim lub kaczym). Dzięki temu uzyskasz chrupiący wierzch i kremowy środek.

Ja próbowałam obu wersji szwajcarskich placków ziemniaczanych i zdecydowanie jestem miłośniczką tej z okolic Zurychu. Podam ci na nią oryginalny przepis. 

Przepis na rösti z surowych ziemniaków

Składniki: 

  • 600 g ziemniaków typu C
  • 50 g masła
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • smalec do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach.
  2. Przełóż do miski, dodaj sól i wymieszaj. Odstaw na kilka minut, żeby puściły wodę.
  3. Przełóż ziemniaki na sitko lub gazę i mocno odciśnij, żeby pozbyć się całego płynu.
  4. Rozpuść masło i wlej do ziemniaków. Wymieszaj wszystko dokładnie.
  5. Rozgrzej patelnię i dodaj łyżkę smalcu. Nałóż masę ziemniaczaną, rozprowadź ją równomiernie i dociśnij łopatką.
  6. Smaż na małym ogniu przez 20-25 minut, aż spód zrobi się złoty i chrupiący.
  7. Zsuń placek na talerz, przykryj patelnią i obróć równocześnie, by przemieścić placek na drugą stronę.
  8. Smaż kolejne 20-25 minut na drugiej stronie.
  9. Jeśli twój placek jest gruby (2-2,5 cm), możesz wstawić go na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C, by mieć pewność, że środek jest dobrze dopieczony.

Z czym podawać rösti?

Ja najczęściej serwuję rösti po szwajcarsku, czyli z sadzonym jajkiem i lekkim sosem z jogurtu oraz koperku. Do placka pasuje też śmietana, gęsty jogurt, szczypiorek. Sprawdzi się też duszona młoda kapusta, dobrym pomysłem będzie dodanie smażonych na chrupko pieczarek czy boczku oraz koniecznie miska sezonowej surówki.