Bursztynowy, słodki, z kawałkami owoców szklącymi się jak diamenty, pachnący przyprawami korzennymi – wygląda jak klasyczny dżem z pigwy, a jednak kryje w sobie coś wyjątkowego. Wystarczą 2 łyżki pewnego płynu, żeby nadać mu zupełnie nowy charakter. Udałam się w kulinarną podróż na Bliski Wschód, żeby odkryć, co dopełnia jesienny owoc niczym druga połówka z romantycznego mitu Platona. A co nie śniło się polskim babciom. Zobacz, jak przyrządzić te niezwykłe przetwory na zimę, rozwiej nudę w spiżarni i zastaw półki aromatycznym dżemem w kolorze zachodzącego słońca.
Czym wyróżnia się ten przepis na pigwę?
Na naszym kanale nadawczym znajdziesz mnóstwo sposobów na pigwę. Powstanie z niej nie tylko pyszny dżem, ale także esencjonalna konfitura lub idealnie gładka galaretka. Owoc cierpki i kwaśny na surowo, a po uprażeniu miękki i pachnący niczym perfumy dobrze łączy się między innymi z jabłkami, dynią, pomarańczą i cytryną. Można go doprawiać goździkami lub cynamonem, podobnie jak przetwory ze śliwek lub gruszki w słoikach.
Perski przepis na dżem z pigwy jest jednak wyjątkowy. Przede wszystkim dlatego, że wyczytasz z niego wodę różaną. To popularny składnik kuchni arabskiej i indyjskiej, u nas rzadko używany. Chociaż bez trudu kupisz go nie tylko w sklepach z produktami kuchni świata, ale często również w supermarketach. Sprawia, że pigwa zyskuje na intensywności i ma kwiatowy aromat. Nie powinien bardzo zaskakiwać w słoiczku na przetwory, bo w naszej tradycji przecież zamyka się w nim pąki lub płatki dzikiej róży.
W perskim przepisie ciekawe jest też użycie bogatego zestawu przypraw. Nie tylko wspomnianych goździków i cynamonu, ale także kardamonu oraz ziela angielskiego, który, choć jest korzenny, częściej trafia u nas do wytrawnych dań. Co ciekawe, nie trzeba ich rozcierać czy mielić, wystarczy włożyć je do woreczka z gazy i zanurzyć w gotującym się dżemie. Kiedy uwolnią aromat, spełniły już swoje zadanie i można je wyjąć, zanim rozleje się dżem do słoiczków.
Perski dżem z pigwy – przepis
Składniki:
- ok. 4 owoców pigwy
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 4 szklanki nierafinowanego cukru
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 2 łyżki wody różanej
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/4 łyżeczki ziela angielskiego
- 1/4 łyżeczki goździków
- 2 kawałki kory cynamonu
Przygotowanie:
- Obierz pigwę i oczyść ją z gniazd nasiennych. Pokrój ją w cząstki o boku około 2 cm. Przygotuj sok z cytryny (najlepszy będzie świeżo wyciśnięty).
- Włóż pigwę do garnka i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz moc palnika i gotuj przez 15 minut.
- Dodaj cukier, korę cynamonu oraz pozostałe przyprawy zawinięte w gazę lub kawałek muślinowego materiału. Wlej sok z cytryny. Gotuj dżem przez 90 minut na małym ogniu. Pamiętaj, żeby co jakiś czas go mieszać.
- Wlej wodę różaną i gotuj jeszcze przez minimum 15 minut. Dżem powinien do tego czasu zyskać bursztynowy kolor i gęstą konsystencję.
- Zdejmij garnek z palnika i odczekaj 10 minut. Wyjmij przyprawy. Przełóż gorący dżem do czystych, wyparzonych słoiczków. Starannie oczyść brzegi, zakręć mocno i pasteryzuj ulubioną metodą, na przykład przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 110°C.
Perski dżem z pigwy możesz wykorzystać do przekładania ciasta, tworzenia warstwowych deserów na zimno, a także do naleśników lub racuszków. Ponieważ jest gęsty i ma piękną barwę, świetnym pomysłem jest dekorowanie nim kruchych, maślanych ciasteczek.
Fot. Getty/iStock, Ariel Dufey
Źródło: thecaspianchef.com

















