Żurawina do serów i mięs nikogo raczej nie zaskoczy, ale sos z pigwy to zupełnie co innego. Owoc współgra z nimi równie dobrze, co żurawina czy borówka brusznica. Pigwą możesz zastąpić jabłka w farszu do pieczonej kaczki, gęsi czy do schabu. Sos pigwowy jako dodatek do takich potraw również będzie strzałem w 10. To świetny pomysł na dodatek - do postawienia na świąteczny stół czy inne rodzinne okazje. I bez nich też - do codziennych obiadów też się sprawdzi. Sprawdź, jak prosto go zrobić. Przepis da się też łatwo dostosować do swojego gustu, jeśli nie lubisz któregoś ze składników.

Przepis na sos z pigwy do słoików

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych owoców pigwowca lub pigwy
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szczypta soli
  • sok z 1 cytryny

Dodatkowo, opcjonalnie: 2-3 goździki, 4-5-cm kawałek imbiru pokrojony na mniejsze kawałki oraz kawałek kory cynamonu. 

Sposób przygotowania:

  1. Umyj owoce i wyszoruj je szczoteczką, by pozbyć się gorzkiego meszku.
  2. Przekrój na pół i wykrój gniazda nasienne. Zachowaj kilkanaście pestek. Pokrój w średniej wielkości kostkę i przełóż do garnka. Nie musisz obierać owoców.
  3. Dodaj cukier, sól i sok z cytryny oraz opcjonalne dodatki oraz zachowane pestki. Zalej szklanką wody.
  4. Zagotuj i duś na niewielkim ogniu ok. 45 minut, aż sos zgęstnieje - w międzyczasie zaglądaj do sosu i mieszaj. 
  5. Gdy kawałki pigwy się zeszklą i owoce będą się rozpadać, wyłącz palnik. Wystudź. 
  6. Jeszcze lekko ciepły sos przetrzyj przez sito. Podczas przecierania pestki zostaną na sicie. Przelej sos do garnka i gotuj jeszcze 20 minut. 
  7. Przełóż gorący sos do wyparzonych słoików, zakręć. 
  8. Zapasteryzuj: przełóż słoiki do garnka wyłożonego czystą ściereczką, zalej gorącą wodą do 3/4 wysokości i gotuj ok. 10 minut od momentu zagotowania wody. 
  9. Wyjmij ostrożnie słoiki i ustaw do góry dnem. Wystudź całkowicie, następnie obróć i przechowuj w chłodnym, suchym miejscu. 

Co możesz zmienić w tym przepisie?

Na 20 minut przed końcem gotowania do sosu pigwowego możesz dodać startą skórkę z pomarańczy, mandarynek lub limonki - zamiast imbiru. Cytrusowy dodatek, podobnie jak imbir, podkreśli aromat i smak pigwy. Zrezygnować możesz z goździków, jeśli za nimi nie przepadasz. Zamiast laski cynamonu możesz dodać cynamon mielony, byle nie za dużo. Pół płaskiej łyżeczki wystarczy w zupełności - w końcu nie robimy nadzienia do szarlotki, a dobrze zbalansowany sos do wszystkiego. Jeśli chcesz słodszą, bardziej deserową wersję sosu, dodaj do garnka na 20 minut przed końcem gotowania ziarna z laski wanilii - wygotuj też samą laskę. Zrezygnuj wtedy jednak z przypraw korzennych i dodaj nieco mniej imbiru. Dodatek pestek z pigwy pomoże zagęścić sos, ale nie jest on niezbędny.

Do czego pasuje sos z pigwy?

Korzenno-imbirowy sos pigwowy sprawdzi się jako dodatek w wielu daniach. Przykładów jest mnóstwo. Wykorzystasz go do:

  • pieczonego schabu
  • pieczonego drobiu
  • kotletów drobiowych, bitek, zrazów czy polędwiczek
  • pasztetów i wędlin
  • lodów (pasować będzie szczególnie do waniliowych, bakaliowych, śmietankowych)
  • deserów na zimno w pucharkach (np. na bazie kaszy manny)
  • ciast, np. do szarlotki, ciasta cynamonowego, drożdżowego, orzechowców czy ciasta z gruszkami
  • chałek, bułeczek, brioszek i rogalików
  • naleśników, racuchów, placuszków na słodko i gofrów