Żurawina do serów i mięs nikogo raczej nie zaskoczy, ale sos z pigwy to zupełnie co innego. Owoc współgra z nimi równie dobrze, co żurawina czy borówka brusznica. Pigwą możesz zastąpić jabłka w farszu do pieczonej kaczki, gęsi czy do schabu. Sos pigwowy jako dodatek do takich potraw również będzie strzałem w 10. To świetny pomysł na dodatek - do postawienia na świąteczny stół czy inne rodzinne okazje. I bez nich też - do codziennych obiadów też się sprawdzi. Sprawdź, jak prosto go zrobić. Przepis da się też łatwo dostosować do swojego gustu, jeśli nie lubisz któregoś ze składników.
Przepis na sos z pigwy do słoików
Składniki:
- 2 kg dojrzałych owoców pigwowca lub pigwy
- 2 szklanki cukru
- 1 szczypta soli
- sok z 1 cytryny
Dodatkowo, opcjonalnie: 2-3 goździki, 4-5-cm kawałek imbiru pokrojony na mniejsze kawałki oraz kawałek kory cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Umyj owoce i wyszoruj je szczoteczką, by pozbyć się gorzkiego meszku.
- Przekrój na pół i wykrój gniazda nasienne. Zachowaj kilkanaście pestek. Pokrój w średniej wielkości kostkę i przełóż do garnka. Nie musisz obierać owoców.
- Dodaj cukier, sól i sok z cytryny oraz opcjonalne dodatki oraz zachowane pestki. Zalej szklanką wody.
- Zagotuj i duś na niewielkim ogniu ok. 45 minut, aż sos zgęstnieje - w międzyczasie zaglądaj do sosu i mieszaj.
- Gdy kawałki pigwy się zeszklą i owoce będą się rozpadać, wyłącz palnik. Wystudź.
- Jeszcze lekko ciepły sos przetrzyj przez sito. Podczas przecierania pestki zostaną na sicie. Przelej sos do garnka i gotuj jeszcze 20 minut.
- Przełóż gorący sos do wyparzonych słoików, zakręć.
- Zapasteryzuj: przełóż słoiki do garnka wyłożonego czystą ściereczką, zalej gorącą wodą do 3/4 wysokości i gotuj ok. 10 minut od momentu zagotowania wody.
- Wyjmij ostrożnie słoiki i ustaw do góry dnem. Wystudź całkowicie, następnie obróć i przechowuj w chłodnym, suchym miejscu.
Co możesz zmienić w tym przepisie?
Na 20 minut przed końcem gotowania do sosu pigwowego możesz dodać startą skórkę z pomarańczy, mandarynek lub limonki - zamiast imbiru. Cytrusowy dodatek, podobnie jak imbir, podkreśli aromat i smak pigwy. Zrezygnować możesz z goździków, jeśli za nimi nie przepadasz. Zamiast laski cynamonu możesz dodać cynamon mielony, byle nie za dużo. Pół płaskiej łyżeczki wystarczy w zupełności - w końcu nie robimy nadzienia do szarlotki, a dobrze zbalansowany sos do wszystkiego. Jeśli chcesz słodszą, bardziej deserową wersję sosu, dodaj do garnka na 20 minut przed końcem gotowania ziarna z laski wanilii - wygotuj też samą laskę. Zrezygnuj wtedy jednak z przypraw korzennych i dodaj nieco mniej imbiru. Dodatek pestek z pigwy pomoże zagęścić sos, ale nie jest on niezbędny.
Do czego pasuje sos z pigwy?
Korzenno-imbirowy sos pigwowy sprawdzi się jako dodatek w wielu daniach. Przykładów jest mnóstwo. Wykorzystasz go do:
- pieczonego schabu
- pieczonego drobiu
- kotletów drobiowych, bitek, zrazów czy polędwiczek
- pasztetów i wędlin
- lodów (pasować będzie szczególnie do waniliowych, bakaliowych, śmietankowych)
- deserów na zimno w pucharkach (np. na bazie kaszy manny)
- ciast, np. do szarlotki, ciasta cynamonowego, drożdżowego, orzechowców czy ciasta z gruszkami
- chałek, bułeczek, brioszek i rogalików
- naleśników, racuchów, placuszków na słodko i gofrów
















