Oprócz udziwnionych przepisów, na wielkanocnym stole zazwyczaj pojawia się babka czekoladowa lub cytrynowa. Przepis jest łatwy, ale czasem mimo usilnych starań efekt jest daleki od pożądanego. Dlatego zrób ją według poniższej, sprawdzonej receptury. Serek labneh sprawi, że będzie przyjemnie wilgotna i to bez żadnego nasączania.
Naszykuj składniki na babę czekoladową
Większość produktów znajdziesz w kuchennej szafce, nie ma tu nic nadzwyczajnego. Ale wcześniej zaplanuj zakupienie odpowiedniego serka, to w nim tkwi tajemnica sukcesu.
Na ciasto:
- 4 jajka
- 110 g miękkiego masła
- 110 g drobnego cukru
- 250 g serka labneh
- 180 g mąki pszennej uniwersalnej, typ 450
- 60 g kakao
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- opcjonalnie: skórka pomarańczowa starta z 1 owocu
Na polewę:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 3 łyżki masła
- owoce, np. pestki granatu, truskawki, maliny, borówki
Jak zrobić babkę czekoladową z polewą?
- Jajka w temperaturze pokojowej wbij do miski, dołóż miękkie masło i serek labneh z jogurtu greckiego. Od razu wsyp też cukier i startą skórkę ze świeżej pomarańczy (można też kupić liofilizowaną, taka też będzie odpowiednia), jeśli używasz. Najwygodniej jest wszystko wymieszać w mikserze planetarnym, zajmuje to wtedy dosłownie 5 minut. W razie potrzeby przerwij na chwilę i zgarnij ciasto ze ścianek. Równie dobrze wyjdzie przygotowane za pomocą zwykłego miksera, tylko trzeba się liczyć z tym, że może to potrwać nieco dłużej.
- Mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia wsyp do drugiej miski. Delikatnie wymieszaj, a potem przesiej przez sitko. Dodawaj porcjami do mokrych składników, miksuj do połączenia.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. W tym czasie nasmaruj masłem foremkę do wypieku baby wielkanocnej. I zamiast mąki lub bułki tartej, wysyp ją kakao, nadmiar strząśnij. Przelej do niej ciasto czekoladowe i piecz je przez 45 minut. Na koniec sprawdź je metodą suchego patyczka. Wbij go w ciasto, jeśli będą na nim surowe kawałki, trzeba odrobinę wydłużyć czas pieczenia.
- Babę czekoladową wystudź w blaszce, dzięki temu łatwiej z niej wyjdzie.
- Przygotuj polewę czekoladową w kąpieli wodnej. Kostki rozpuść z masłem, przestudzoną masę nanieś na wielkanocne ciasto. Dla większego efektu górę ozdób owocami.
Źródło: przepis pochodzi z Facebooka @Lady Kitchen

















