Są baby drożdżowe, ucierane, na zimno bez pieczenia, a do tego trzeba doliczyć też różne połączenia smakowe. Tego się po prostu nie da ogarnąć. Za to babki nadziewanej na pewno nikt się nie spodziewa. Zrób ją na próbę i zobacz reakcję gości. Na pewno będą przecierać oczy ze zdziwienia.

Jak zrobić ciasto na babę?

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 budyń bez cukru
  • 4 duże jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 szklanka cukru
  • pół szklanki mleka
  • szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Do miski wbij jajka ogrzane do temperatury pokojowej, dosyp cukier i ubij na gładką, puszystą masę.
  2. Gotową masę jajeczną uzupełnij o mleko i masło, nie przerywając miksowania.
  3.  Mąkę przesyp do miski, dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj i przesiej. Przesyp ją w całości do mokrych składników, od razu dorzuć też proszek budyniowy bez cukru. Wymieszaj dokładnie mikserem.
  4. Masę na babkę przelej do foremki (o średnicy około 25 cm) wysmarowanej masłem i wsadź ją do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza na 50 minut lub do suchego patyczka.
  5. Gotową wyjmij do wystudzenia, możesz kontynuować kolejnego dnia. Całkowicie zimną przekrój na pół, tworząc 2 blaty. Z obu części delikatnie wydrąż ciasto (taki tunel dla kremu), ale uważaj, żeby nie naruszyć krawędzi.

Zrób nadzienie i lukier do babki

Składniki na krem:

  • 1 galaretka wiśniowa lub truskawkowa
  • 200 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru
  • 150 g wiśni mrożonych

Składniki na lukier:

  • 1 łyżka mleka
  • 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Wiśnie wyjmij wcześniej, żeby zdążyły się rozmrozić i porządnie odcieknąć. 
  2. Przygotuj też galaretkę, rozpuść ją w 125 ml gorącej wody (pół szklanki o standardowej pojemności 250 ml) i odstaw do przestudzenia.
  3. Bardzo zimną śmietankę z dodatkiem cukru ubij na sztywno. Gotowa będzie gęsta, a jej powierzchnia będzie błyszczała. Wtedy możesz zacząć przelewać do niej cienką stróżką zimną galaretkę. Przez cały czas miksuj. Po połączeniu składników dodaj wiśnie do kremu, wymieszaj dokładnie. Odstaw na bok, żeby trochę stężał. Przełóż go chochelką w wydrążone tunele. Odstaw, żeby całkowicie zastygł, a potem połącz ze sobą dwie części ciasta. Babka nadziewana musi trafić do lodówki co najmniej na 4 godziny.
  4. W międzyczasie przygotuj lukier. Wystarczy połączyć mleko z cukrem pudrem, mieszając na gładką, niezbyt płynną masę. Nanieś go na ciasto. Część okruszków wydrążonych z ciasta zmiksuj na pył i rozsyp je na lukrze (a z reszty możesz zrobić cake pops). Babka nadziewana jest już gotowa do postawienia na stole. 

Źródło: przepis pochodzi z kanału na YouTube @Henia Foks