Babka ziemniaczana to proste danie, ale dla mnie nieco nijakie w smaku. Dlatego zrobiłam eksperyment, dodając do masy ziemniaczanej pokrojoną kapustę kiszoną. W towarzystwie boczku i przypraw, mieszanka stworzyła wyjątkową potrawę, znacznie bardziej wyrazistą w smaku. Łagodność ziemniaków została tu przełamana słodko-kwaskowymi nutami, które przyjemnie pobudzają kubki smakowe. Jeśli więc nie przepadasz za zwykłą baką ziemniaczaną, koniecznie wypróbuj ten przepis. Gwarantuję, że w przypadku tej wersji wyczyścisz talerzyk do ostatniego okruszka. Zwłaszcza, że na wierzchu babki będzie czekać na ciebie apetyczny, przypieczony ser.

Trio: ziemniaki, kiszona kapusta i ser to według mnie prawdziwy hit. Sprawdzi się na codzienny obiad, ale i jako nieskomplikowany poczęstunek dla wpadającej w odwiedziny rodziny.

Przepis na babkę ziemniaczaną z kapustą kiszoną

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków wysokoskrobiowych (typ C)
  • 150 g boczku wędzonego
  • 200-250 g kiszonej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 jaja
  • 2    ząbki czosnku
  • 200 g sera żółtego
  • 3    łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • masło i tarta bułka do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj cebulę, a marchewkę obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. 
  2. Kapustę odciśnij, posiekaj. Ziemniaki obierz, zetrzyj na drobnych oczkach tarki i odciśnij do miski. Wodę zlej, ale zachowaj skrobię, która osiądzie na dnie miski.
  3. Pokrój boczek w kostkę i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Gdy tłuszcz zacznie się wytapiać, dorzuć cebulę i marchewkę. Podsmaż, na koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstaw do przestudzenia.
  4. Gdy przestygnie, wymieszaj zawartość patelni ze startymi ziemniakami, mąką i skrobią oraz przyprawami, aż powstanie jednorodna masa.
  5. Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem, oprósz mąką i wyłóż do niego masę ziemniaczaną. Wyrównaj i oprósz z wierzchu tartym serem.
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (góra i dół) i piecz ok. godzinę. Jeśli wierzch się zbyt szybko zrumieni, przykryj od góry folią aluminiową. Gotowa babka ziemniaczana, jest w środku sucha, nie mokra (sprawdzaj patyczkiem).
  7. Po wyjęciu babki z pieca, oprósz ją zieleniną dla jeszcze apetyczniejszego wyglądu.

Babka ziemniaczana z kwaszona kapustą: rady praktyczne

Babkę można jeść na gorąco. Wystarczy ją pokroić i nakładać na talerze z kleksem kwaśnej śmietany. Jeśli nie zostanie zjedzona w całości, spokojnie można ją przechować w lodówce i kolejnego dnia odgrzać w mikrofalówce.

Bardzo smaczna jest też odgrzewana na patelni. Wtedy zyskuje chrupką skórkę, która jest bardzo apetyczna.

Świetnie smakuje z sosem czosnkowym, z keczupem lub mieszanką majonezu i musztardy. Każdy znajdzie dodatek, z którym będzie mu smakować najlepiej. Z resztą moim zdaniem nie potrzebuje dodatków, bo sama w sobie jest bardzo smaczna. Ale jak wiadomo, niektórzy po prostu muszą dolać jakiegoś sosu, żeby im smakowało, i to jest w przypadku babki ziemniaczanej z kapustą kwaszoną jak najbardziej OK.