Wszyscy kochają placki ziemniaczane, ale mało komu chce się je smażyć. Trzeba bowiem postać trochę nad patelnią i cierpliwie przewracać placuszki, osłaniając się przed pryskającym tłuszczem. Jeśli jednak masz ochotę na ten sam smak, ale w nieco innej formie, wybierz babkę ziemniaczaną, a wtedy wszystko samo ci się upiecze. Prosto, tanio, smacznie i do syta - czego chcieć więcej?
Jak zrobić babkę ziemniaczaną?
Przepis na babkę ziemniaczaną to banalnie prosta sprawa. Receptura nie różni się zbyt mocno od masy na placki ziemniaczane, bo i tu podstawą są starte kartofle z cebulą oraz jajka i mąka. Do tego dochodzi jednak sycąca wkładka, czyli różnego rodzaju mięsiwa. Najczęściej w babce można spotkać podsmażone kawałeczki kiełbasy i boczku, choć czasem znajduje się tam także słonina.
Wszystko to wystarczy już tylko doprawić, a w tej roli wykorzystuje się podstawowe trio kuchni polskiej, czyli sól, pieprz i suszony majeranek. I gotowe. Taki zestaw składników wystarczy już tylko wymieszać na jednolitą masę i przelać do dużej blachy, a potem zapiec.
Jak więc widzisz wszystko robi się raz-dwa i z niedrogich, dostępnych wszędzie produktów. Jedyne, o czym trzeba tu pamiętać o zachowanie odpowiednich proporcji każdego ze składników, a dokładne proporcje znajdziesz w przepisie poniżej.
Babka ziemniaczana - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 3 jajka
- 250 g boczku wędzonego
- 200 g kiełbasy
- 5-6 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki suszonego majeranku
- sól i pieprz
- odrobina oleju
Sposób przygotowania:
- Boczek i kiełbasę pokrój w niewielką kostkę i podsmaż na suchej patelni. Gdy ładnie się zarumienią, wyłącz palnik i odstaw mięso do przestudzenia.
- Ziemniaki obierz i dokładnie opłucz, a następnie zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- Starte ziemniaki dokładnie odciśnij z wody - najlepiej na drobnym sitku lub przez gazę.
- Cebulę obierz i również zetrzyj na tarce o małych oczkach. Możesz ją też bardzo drobno posiekać.
- W dużej misce wymieszaj starte ziemniaki z cebulą, jajkami, przyprawami i mąką.
- Na koniec do masy dodaj przesmażone mięso i po raz ostatni wymieszaj całość.
- Tak przygotowaną masę przelej do foremki posmarowanej olejem i piecz w 190 stopniach przez około godzinę.
- Gotową babkę ziemniaczaną podawaj na gorąco, prosto z blachy, a kolejnego dnia pokrój w plasterki i obsmaż je na patelni.

















