Ta potrawa ma wszystko, czego oczekujesz od solidnego dania: aromat, smak i domowy charakter. Wszystko to sprawia, że domownicy i goście chętnie po nią sięgają i zajadają ze smakiem. Posiłek syci, sprawia przyjemność podczas jedzenia, a ja mam problem z głowy. Chwilę się zakręcę w kuchni, potem tylko czekam na sygnał airfyera, że posiłek już czeka, aby wjechać na stół. A wjeżdża spowity takim aromatem, że wszystkim cieknie ślinka.
Przepis na babkę ziemniaczaną z airfryera
Składniki:
- ¾ kg ziemniaków
- 1 pętko kiełbasy
- 2 cebule
- 1 jajo
- 50 ml oleju
- 1 łyżka maki pszennej
- 1 łyżka majeranku
- po 1 łyżeczce: papryki, przyprawy do żeberek, czosnku granulowanego, soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
- Obierz i opłucz ziemniaki, a następnie zetrzyj je na tarce, na drobnych oczkach, włóż do miski i odstaw.
- Cebule obierz. Jedną zetrzyj na drobnych oczkach tarki, drugą drobno posiekaj i podsmaż na oleju.
- Kiełbasę pokrój w drobną kosteczkę i dodaj do cebulki na patelni. Mieszaj, obsmażając wszystko prze 1-2 minuty.
- Odciśnij starte ziemniaki i dodaj do nich przyprawy oraz zawartość patelni. Wsyp mąkę, wbij jajo i bardzo dokładnie wymieszaj.
- Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto ziemniaczane. Jeśli chcesz, posyp z wierzchu ulubionymi ziarenkami (sezam, nasiona dyni, kminek, pokruszone płatki owsa, a nawet pokruszone orzechy).
- wstaw do pojemnika airfryera i piecz ok. 45 minut w 200 stopniach.
- Po upieczeniu lekko przestudź, krój i podawaj.
AdobeStock, dinardo74
Babka ziemniaczana: to lodówka decyduje!
Możesz tę babkę ziemniaczaną modyfikować na wiele sposobów, jeśli masz ochotę podkręcić jej smak albo dostosować ją do zawartości lodówki. Kawałki kiełbasy możesz pomieszać z boczkiem, a nawet resztką wędlin z lodówki, która czeka na kogoś, kto się nad nią zlituje.
Masz w szufladzie marchewkę albo kawałek cukinii? Bomba! Zetrzyj warzywa i wmieszaj w masę ziemniaczaną. Możesz nawet dodać pieczarki, jeśli znalazłaś je w lodówce. Wystarczy je wcześniej odparować na patelni, żeby nie rozwodniły masy.
Zioła też możesz zmieniać pod swój gust: dobrze sprawdzi się tymianek, rozmaryn, czubryca czerwona, a nawet odrobina wędzonej papryki. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dorzucić garść startego żółtego sera.
Jeśli lubisz chrupiącą skórkę, posyp wierzch mieszanką ziaren: sezamem, dynią, makiem lub kminkiem, a nawet lekko zgniecionymi ziarnami pieprzu. Możesz też wcisnąć w masę kilka całych ząbków czosnku – po upieczeniu będą miękkie, słodkawe i świetnie przełamią ziemniaczany smak.
Z czym podawać babkę ziemniaczaną z airfyera?
Do podania najlepiej sprawdzają się świeże w smaku dodatki. Świetnie zadziała prosty sos jogurtowo-czosnkowy, dip koperkowy albo kwaśna śmietana wymieszana z chrzanem. A jeśli nie masz czasu, wystarczy keczup.
Jeśli lubisz kwaśne dodatki, postaw na ogórki kiszone lub małosolne, surówkę z kiszonej kapusty albo sałatkę z rukoli i pomidorów.
W chłodniejsze dni babka świetnie łączy się z czerwonym barszczem, a na co dzień może być samodzielnym obiadem lub solidnym dodatkiem do gulaszu, pieczonych warzyw czy duszonego mięsa.

















