Złoty z wierzchu zawijas, delikatne ciasto i wilgotny, sycący środek – to właśnie jest klasyczny burek nazywany tez bałkańską zapiekanką. Jest prosty do zrobienia, bo to, co zajmuje w jego przygotowaniu najwięcej czasu, to ciasto filo, które na szczęście można obecnie kupić niemal w każdym markecie. Wystarczy chwila na podsmażenie farszu, a potem zostaje już tylko robótka ręczna w postaci produkcji faszerowanych ruloników i układanie ich w formie. Resztę robi piekarnik. Burek możesz jeść sam lub podać go z sosem jogurtowo-czosnkowym albo choćby z ketchupem. Wszystko zależy od tego, co schowasz w rulonikach.
Co to jest burek?
Burek, borek, byrek lub boerek to proste i praktyczne danie kuchni tureckiej. W Turcji szykuje się go w domowych kuchniach i jest nieodłącznym elementem tamtejszej tradycji i gościnności.
Podobno jego kolebką jest Anatolia, ale część badaczy doszukuje się jego korzeni jeszcze dalej na wschód, w perskich wypiekach warstwowych. Tak czy inaczej, jedno jest pewne: przez wieki ciasto yufka (czyli filo) stało się fundamentem potrawy, która rozprzestrzeniła się po całym basenie Morza Śródziemnego. W różnych krajach ma odmienne nazwy, różne kształty i różne farsze, ale zawsze ma dwie cechy: chrupiące, cienkie ciasto i soczyste wnętrze.
W Turcji burek podaje się często na śniadanie, do wieczornej herbaty albo jako przekąskę dla gości. Popularne są zwłaszcza wersje spiralne ale i warstwowe.
Przepis na burek szpinakowy
Składniki:
- 12 płatów ciasta filo
- 3 łyżki oliwy
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jaja
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 500 g szpinaku
- 130 g sera feta
- pieprz i sól do smaku
- opcjonalnie: sezam i/lub czarnuszka do posypania
Sposób przygotowania:
- Na oliwie zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż krótko, by nie zgorzkniał.
- Wrzuć na patelnię szpinak i smaż na dużym ogniu, aż całkowicie odparuje z niego woda i wyraźnie zmniejszy objętość. Odstaw farsz do wystudzenia, po czym wymieszaj go z pokruszoną fetą, doprawiając do smaku pieprzem i ewentualnie odrobiną soli.
- W osobnej misce przygotuj mieszankę do smarowania: połącz jajka, mleko, oliwę.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia.
- Ułóż dwa płaty ciasta filo (jeden na drugim) na blacie roboczym. Wzdłuż jednego z dłuższych brzegów ułóż 1/6 farszu. Zwiń ciasto, zawijając je w rulonik z farszem w środku. Ułóż rulonik na dnie blachy, formując z niego dość ciasną spiralę. Posmaruj ją mieszaniną jajka, mleka i oliwy.
- Powtórz czynność zwijania ruloników z pozostałych płatów i farszu, formując coraz większą spiralę. Jeśli zostanie ci jeszcze mokra mieszanka, posmaruj nią wierzch spirali.
- Posyp sezamem lub czarnuszką, jeśli chcesz.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika (170 stopni z termoobiegiem lub 190 bez termoobiegu. Piecz ok. 25-30 minut, aż wierzch apetycznie się zrumieni.
Jak modyfikować burek?
To przepis, który można modyfikować niemal bez końca. Jeśli wolisz bardziej sycące wersje, zastąp szpinak podsmażonym mielonym mięsem doprawionym kuminem, papryką i czosnkiem. Jeśli wolisz jarskie wersje, świetnie sprawdzą się też farsze warzywne: ziemniaczany z cebulką, cukiniowy albo mieszanka z dyni pieczonej z fetą.
W krajach bałkańskich bardzo popularny jest również burek czysto serowy, zrobiony z miękkiego, słonego sera, który po upieczeniu powoli rozpływa się między warstwami ciasta.
Jeśli lubisz bardziej wytrawne, mocne smaki, możesz do farszu dodać odrobinę ostrej papryki, świeże zioła albo suszone pomidory. Z kolei w wersji deserowej burek przygotowuje się z budyniem, orzechami i syropem – choć to zupełnie inna historia kulinarna.
AdobeStock, Ryzhkov

















