Bita śmietana to sztandarowy składnik wielu letnich deserów. Chociaż wydaje się banalnie prosta w przygotowaniu, to tylko pozory. Chyba nie istnieją osoby, które nie mają na koncie jakiejś spektakularnej wpadki przy ubijaniu śmietany. Ja jako nastolatka zrobiłam niechcący piękne masło, a potem w panice dzwoniłam do mamy, jak taką paciaję właściwie mam nałożyć na ciasto.

Innym razem moja bita śmietana przypominała raczej smętnie rozpływającą się po cieście kałużę. Cały deser stał się porażką, chociaż pamiętam że tata zjadł go w największym poświęceniu. Dlatego właśnie przez pewien czas wolałam zaniechać prób ubijania śmietany. Ale nadszedł dzień, gdy udało mi się odkryć idealny patent. Można to chyba nazwać olśnieniem przy sklepowej półce.

Czy warto stosować do bitej śmietany fixy z torebki?

Dla niektórych stosowanie gotowych fixów z torebki brzmi jak świętokradztwo. Sama długo obawiałam się takiego rozwiązania - wydawało mi się, że mój deser może wtedy stać się „sztuczny”. Wgłębiłam się jednak w skład na opakowaniu i okazało się, że taki produkt składa się głównie z glukozy i skrobi. Postanowiłam kupić jeden raz na próbę i... przepadłam.

Fix z torebki dał mi idealny efekt. Ciasto stało na stole w upalny dzień przez kilka godzin, a bita śmietana pozostała nienaruszona i zupełnie sztywna, nie podeszła też wodą. Od tamtej pory stosuję fix za każdym razem. Jedno opakowanie wystarcza mi zazwyczaj na 250 g śmietanki kremówki. Fixy do śmietan są powszechnie dostępne - kupisz je właściwie w każdym sklepie. Są w stałej dystrybucji największych sieci typu Biedronka, Lidl czy Dino, a także w mniejszych, osiedlowych sklepikach.

Jak ubijać śmietankę z fixem?

Nawet w przypadku gotowego produktu, należy przestrzegać wyznaczonej instrukcji, aby osiągnąć idealny efekt. 

  1. Fix z torebki wymieszaj z cukrem pudrem (ilość cukru jest zwykle podana w przepisie na konkretny deser).
  2. Porządnie schłodzoną śmietankę 30% lub 36% przelej do miski (najlepiej metalowej). Ubijaj, zaczynając od najniższych obrotów miksera. Na sam koniec ubijania wsyp fix wymieszany z cukrem pudrem, aby utrwalić śmietankę. Nigdy nie rób tego na początku ubijania.
  3. Gotową bitą śmietanę wykorzystaj do deserów według własnych potrzeb - nałóż na lody, na ciasto, albo jako krem do tortu.

Jak jeszcze można używać fixu?

Fix z torebki nadaje się też do deserów, które mają być przygotowywane dla wegan oraz osób, które nie mogą jeść nabiału. Równie dobrze ubijesz z nim śmietankę kokosową. Postępuj analogicznie jak w przypadku klasycznej śmietanki kremówki - ubijaj mocno schłodzoną śmietankę kokosową, a gdy stanie się sztywna i lśniąca, dodaj fix z torebki wymieszany z cukrem pudrem. Nie rób tego nigdy na początku ubijania.