Kremowa i puszysta pianka w pucharku, ale bez bitej śmietany? To możliwe. I to ze słodziutkich i soczystych owoców w kolorze słońca, więc nie potrzeba jej wiele dodatków, żeby mile łechtała kubki smakowe, orzeźwiała i cieszyła oczy, a nawet zaskakiwała gości. Powstaje z 4 składników, nie wymaga dużo pracy, jedyne na co musisz się przygotować mentalnie, to oczekiwanie na deserowe spełnienie – pianka powinna spędzić kilka godzin w lodówce. Gdy raz spróbujesz tego przepisu, zapomnisz nawet o takich hitach jak panna cotta czy serniczek na zimno.
Jakie brzoskwinie wykorzystać do zrobienia pianki?
Najłatwiej sięgnąć po brzoskwinie w syropie. Niektórzy przygotowują je do spiżarni na zimę, żeby były pod ręką właśnie na taką okazję. Możesz też wykorzystać gotowy produkt z alejki z artykułami do deserów i wypieków. Pianki nie trzeba już wtedy w ogóle dosładzać, zwłaszcza że do środka ląduje też owocowa galaretka. Pamiętaj tylko, żeby odsączyć brzoskwinie. Syrop, w którym były zatopione, wykorzystaj ewentualnie jako słodzik – dodaj go do smaku, ale niezbyt dużo, żeby deser mógł się ściąć. Resztę możesz odłożyć do innych deserów (na przykład do nasączenia biszkoptu na tort).
Latem warto sięgnąć po świeże brzoskwinie. Żeby jednak powstała z nich pyszna pianka, muszą być bardzo dojrzałe, miękkie i soczyste. Tylko wtedy uda ci się je bez problemu zblendować na jednolite purée i zapewnią deserowi wyrazisty owocowy smak. Możesz też przygotować je jak na melbę w pucharku, czyli podgotować w syropie cukrowym z dodatkiem wanilii.
Pianka brzoskwiniowa – przepis
Składniki:
- 4 brzoskwinie
- 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej
- 300 ml wody
- 700 g jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
- Rozpuść w 300 ml wody galaretki (brzoskwiniowe podbiją smak owoców, ale możesz też wykorzystać cytrynowe, jeśli wolisz cytrusowy aromat). Odstaw do wystudzenia.
- Zmiksuj brzoskwinie (jeśli używasz świeżych, usuń pestki i zdejmij skórkę) za pomocą ręcznego blendera.
- Połącz brzoskwinie z jogurtem i galaretką (najlepiej już lekko gęstniejącą). Nie musisz używać miksera, wystarczy, że wymieszasz składniki rózgą kuchenną.
- Przelej piankę brzoskwiniową do szklaneczek, słoiczków lub pucharków. Wstaw do lodówki na około 3 godziny.
Czym udekorować brzoskwiniową piankę?
Na wierzchu każdej porcji warto położyć brzoskwinie – z puszki pokrojone w kosteczkę lub świeże pocięte w łódeczki. Przydadzą się też zioła. Ich zieleń ładnie przełamie pomarańczowe odcienie deseru i doda świeżości. Sprawdzą się zarówno listki mięty, jak i bazylii. Jeśli szukasz różnorodności tekstur i chcesz, żeby pianka miała chrupiące wykończenie, możesz posypać ją prażonymi orzechami. Dobrze pasują tutaj orzechy laskowe i migdały. Ciekawym pomysłem jest też dodanie wiórków kokosowych podsmażonych na chrupko na maśle.

















