Spód ma z puchatych biszkoptów, wnętrze kroi się jak masło, a intensywnie żółta dekoracja to owocowa słodycz, jakiej trudno się oprzeć. Tak reklamuję sernik na zimno z musem brzoskwiniowym znajomym, wśród których rozpowszechniam przepis – oby przyrządzali go, gdy wybieram się do nich na imieniny. Nie ma tu dużo roboty. Składniki wystarczy zmiksować i schłodzić. Bez żadnego pieczenia i bez obawy, że coś się zwarzy lub nie zastygnie. Zobacz, jak zafundować sobie serowo-owocowe orzeźwienie na lato

Jak zrobić mus brzoskwiniowy do sernika?

Wakacyjną przygodę z sernikiem na zimno zacznij od przygotowania musu, który dekoruje śnieżnobiałą masę. Możesz wykorzystać świeże brzoskwinie lub popularny produkt z puszki. Jeśli wykorzystujesz tę druga opcję, nie musisz już martwić się żadną dodatkową obróbką ani dosładzaniem. Po prostu miksujesz owoce razem z zalewą. Natomiast gdy bierzesz brzoskwinie prosto ze straganu od rolnika, musisz pozbyć się pestek i skórek. Dobrze jest je podsmażyć na maśle, by podkreślić ich naturalną słodycz. Możesz też dodać odrobinę miodu lub cukru do smaku. 

Składniki:

  • 700 g brzoskwiń w syropie
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 200 ml wody

Przygotowanie:  

  1. Rozpuść galaretkę w gorącej wodzie. Odstaw ją do wystudzenia, a potem schładzaj, aż zacznie lekko tężeć.
  2. Zmiksuj brzoskwinie razem z syropem na jednolite purée, najlepiej za pomocą ręcznego blendera. 
  3. Połącz owoce z galaretką. Odstaw mus na czas przygotowywania sernika, żeby lekko zgęstniał, ale nie pozwól mu za bardzo zastygnąć.

Sernik na zimno z musem brzoskwiniowym – przepis

Składniki:

  • 1/2 kg sera twarogowego z wiaderka
  • 400 ml śmietany 30%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 200 ml wody
  • mus brzoskwiniowy
  • okrągłe biszkopty

Przygotowanie:

  1. Rozpuść galaretki brzoskwiniowe w gorącej wodzie. Odstaw do wystudzenia. Zrób to odpowiednio wcześniej, żeby mieszanka zdążyła lekko zgęstnieć.
  2. Wyłóż dno tortownicy o średnicy 22 cm okrągłymi ciastkami. Możesz je podzielić na połówki, żeby zmieścić ich jak najwięcej w foremce. Dzięki temu stworzą puszysty spód, który będzie dobrze imitował biszkoptowe ciasto.
  3. Ubij dobrze schłodzoną śmietankę z cukrem na puszysty krem. Łyżka po łyżce dodaj ser. Mieszaj na niskich obrotach, żeby pianka nie opadła. 
  4. Wylej serowo-śmietanową masę na spód z biszkoptów. Wstaw do lodówki do stężenia. 
  5. Umieść przygotowany wcześniej mus brzoskwiniowy na serniku. Wyrównaj szpatułką. Schładzaj, aż obie warstwy całkowicie zastygną. Możesz posypać deser z wierzchu płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi – orzechowe smaki świetnie komponują się z brzoskwiniami. Dobrze sprawdzi się tez dekoracja z rozetek bitej śmietany i sezonowych owoców.

Źródło: youtube.com/@HeniaFoksprzepismamypl