Każdy kto miał cokolwiek do czynienia z pieczeniem biszkoptów, wie że opierają się one przede wszystkim na dwóch składnikach. Pierwszym z nich jest rzecz jasna mąka pszenna, czyli podstawa właściwie jakiegokolwiek wypieku.
Drugi składnik to jajka – koniecznie solidnie ubite, zarówno żółtka (na białą pianę), a także białka (na jeszcze bardziej obfitą białą pianę…). Wystarczy dodać jeszcze cukier, który osłodzi całość jak należy i biszkopt może spokojnie rosnąć w czasie pieczenia.
Niektórzy martwiąc się o jego wysokość dodają także do ciasta biszkoptowego proszek do pieczenia. Ten dodatek zmienia nieco strukturę i smak ciasta, ale trzeba przyznać uczciwie – to gwarancja dobrego wyrastania i zabezpieczenie przede wszystkim dla mniej pewnych siebie i wprawnych osób w kwestii pieczenia ciast.
Czy można zrobić biszkopt bez mąki i bez proszku do pieczenia?
A co jeśliby tak odejść od tych wszystkich podstaw biszkoptowej sztuki i zrobić wszystko na opak? Tak właśnie przewiduje przepis na biszkopt ziemniaczany. Jak go zrobić? Nie potrzeba do tego mąki pszennej. Jej rolę w pełni spełnią ugotowane wcześniej i utłuczone na puree ziemniaki. To nie koniec zaskoczeń.
Wydawałoby się, że gotowane ziemniaki w wypiekach będą cięższe niż mąka pszenna i nie wyrosną bez dodatkowego spulchniacza. Nic bardziej mylnego. Biszkopt z ziemniaków wyjdzie jak należy wyłącznie przy poprawnym i solidnym ubiciu jajek. Wypiek jest leciutki, całkiem wilgotny, a do tego rośnie bardzo wysoko i nadaje się nawet do misternego przecięcia na pół i potem oczywiście do przekładania ulubionymi kremami!
Przepis na biszkopt ziemniaczany
Składniki:
- 300 g ziemniaków ugotowanych
- 3 jajka
- 100 g cukru
- Opcjonalnie: aromat waniliowy:
Przygotowanie:
- Ugotowane ziemniaki ostudź i przepuść przez praskę. Podobnie zrób, gdy wykorzystujesz ziemniaki, które pozostały ci po obiedzie.
- Oddziel żółtka od białek.
- Żółtka utrzyj mikserem z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawaj ziemniaki i ucieraj dalej.
- Białka ubij na pianę. Delikatnie wmieszaj pianę z białek do masy żółtkowo-cukrowo-ziemniaczanej.
- Przygotuj keksówkę o standardowych wymiarach lub małą tortownicę. Wysmaruj ją tłuszczem lub obłóż papierem do pieczenia.
- Wylej do formy ciasto i piecz przez ok. 30-40 minut w temperaturze 170-180 st. Celsjusza.
- Gotowy biszkopt wyłóż na kratkę do ostygnięcia.
- Po wystygnięciu biszkopt możesz przekroić na dwa blaty i przekładać kremem.
Podane składniki możesz dostosować do większej formy – np. do standardowej 36x25 cm na ciasta potrzebne będzie około 5-6 jajek i odpowiednia ilość ziemniaków i cukru.
Źródło przepisu: kulinarnezapiskiolki.blogspot.pl

















