Bita śmietana kojarzy się przede wszystkim z deserami na zimno – wieńczy torty, dekoruje tarty, dopełnia pucharki. Jest wrażliwa na wysokie temperatury, więc wydaje się sprzeczne z intuicją, by wstawiać ją do piekarnika. A jednak, to możliwe i daje zaskakująco spektakularny efekt. Dzięki niej powstanie wyjątkowo pulchne, ale jednocześnie gęste i wilgotne ciasto podobne do babki piaskowej. W dodatku receptura jest prościutka – wystarczą 4 główne dodatki: mąka, jajka, cukier i proszek do pieczenia, a aromaty, na przykład wanilii lub migdałów, to już kwestia preferencji. 

Ciasto na bitej śmietanie – jakiego efektu się spodziewać?

Gdy rozłożyć to na czynniki pierwsze, nie powinno tak bardzo zaskakiwać. Śmietana kremówka, która jest bohaterką tego przepisu, jest źródłem tłuszczu, a ubita na sztywną pianę stanowi puszystą i lekką bazę dla ciasta. Nie jest potrzebne masło, nie dolewasz też oleju. Jedyny płynny składnik, jaki wzbogaci masę, to jajka, które zwiążą składniki i pomogą uzyskać wyrośnięty wypiek. Takie ciasto było popularne już w pierwszej połowie XX wieku i warto się nim zainteresować, bo jest niezwykle proste i bezproblemowe. Nie trzeba martwić się o temperaturę i konsystencję tłuszczu, który bywa kapryśny – nie musisz nic roztapiać ani ucierać.

Ciasto na bitej śmietanie wychodzi lekkie, ale jednocześnie wyraźnie maślane w smaku, podobne do brytyjskiego pound cake. Porządnie spieniona kremówka zamyka w sobie pęcherzyki powietrza, więc wypiek ma puszystą strukturę, a przy tym jest wilgotne i świeże przez długi czas. Możesz dodać do niego dowolne aromaty, nie tylko klasyczną wanilię, ale także skórkę z cytryny lub pomarańczy czy też wodę różaną. Byle ekstra składniki nie obciążyły ciasta.

Jak zrobić ciasto z bitej śmietany?

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka śmietanki 36% (250 ml)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

  1. Wyłóż keksówkę o długości 36 cm pergaminem. Możesz także wykorzystać tortownicę o średnicy 20 cm. Rozgrzej piekarnik do 180°C (tryb góra-dół).
  2. Przesiej mąkę przez sito i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia oraz solą. 
  3. Ubij zimną śmietanę kremówkę na sztywną pianę. Wsyp cukier. Miksuj przez 30 sekund. Dodaj jajka – jedno po drugim, za każdym razem dobrze mieszając masę do połączenia. 
  4. Dodaj esencję waniliową i wsyp suche składniki. Teraz użyj miksera z końcówką mieszającą albo dokończ pracę ręcznie, za pomocą szpatułki. Połącz Wszystko w jednolitą masę, starając się, by piana nie opadła.
  5. Przełóż masę do keksówki i piecz przez około 35 minut, do suchego patyczka. 

Czym udekorować ciasto na bitej śmietanie?

Możesz potraktować je podobnie jak babkę piaskową, czyli oprószyć cukrem pudrem lub oblać cytrynowym lukrem. Ciasto w takiej prostej formie idealnie smakuje do kawy. Gdy podajesz je gościom, każdą porcję możesz dodatkowo wzbogacić kleksem konfitury różanej lub łyżeczką powideł. Ciekawym pomysłem będzie także podsmażenie śliwek lub jabłek na maśle i dołożenie ich na talerzyk – świetna propozycja na jesień. Równie dobrze sprawdzi się wersja przypominająca cieplejsze dni – bita śmietana i maliny lub borówki.

Ciasto możesz również urozmaicić na etapie pieczenia. Na przykład połączyć brązowy cukier z kakao oraz cynamonem i wykorzystać taką mieszankę jako nadzienie. Po prostu przesyp nią masę w połowie i wsuń foremkę do piekarnika jak zwykle. Za to wierzch możesz zwieńczyć klasyczną lub kokosową kruszonką.  

Fot. Getty/iStock, msimpson01