Znasz pejzankę? Jeśli nie, to koniecznie musisz nadrobić zaległości, bo ta zupa to prawdziwy skarb w przepiśniku. Choć wygląda niepozornie to smakuje genialnie i syci na długie godziny, a do tego jest to przepis z wyjątkową historią. Poznaj pejzankę bliżej i zobacz, skąd się wzięła, a nabierzesz na nią jeszcze większej ochoty.
Co to jest pejzanka?
Nazwa pejzanka brzmi swojsko, ale kryje się pod nią inspiracja kuchnią francuską, gdyż pochodzi od słowa "paysanne", które w tym języku znaczy po prostu chłop/wieśniak. Można więc powiedzieć, że jest to zwyczajna zupa chłopska, czyli sycąca kartoflanka. Oprócz ziemniaków składa się ona jednak również z dużej ilości innych warzyw, esencjonalnego bulionu i ziół. Często używa się do niej również suszonych grzybów, a niektórzy dodają również wędzony boczek czy inne mięsa.
Co ciekawe, pierwszy ślad tego przepisu pojawiły się przy okazji ślubu Michała i Marii Zamoyskich z 1926 roku. Z resztą do dziś w Muzeum Zamoyskich w Kozłówce można znaleźć to menu z przyjęcia weselnego. Niestety oryginalnego (blisko stuletniego) przepisu nie da się odnaleźć w sieci, ale dostępnych jest wiele jego współczesnych wersji, które można łatwo odtworzyć w domu. Poniżej znajdziesz jedną z takich receptur.
Zupa pejzanka - przepis
Składniki:
- 2 l bulionu mięsnego
- 250 g wędzonego boczku
- 4-5 ziemniaków
- 3 marchewki
- mały seler korzeniowy
- niewielki kawałek białej kapusty
- biała część pora
- 1 mała kalarepa
- 2 ząbki czosnku
- 3 suszone grzyby
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 żółtko jaja
- 2 liście laurowe
- 3 szt. ziela angielskiego
- po pół łyżeczki suszonego tymianku, majeranku i lubczyku
- sól i pieprz do smaku
- odrobina oleju do smażenia
- świeża natka pietruszki do podania
Przygotowanie:
- Zacznij od zalania suszonych grzybów wrzątkiem. Odstaw je do namoczenia na około 2-3 godziny, a później odcedź i drobno posiekaj.
- W tym czasie obierz i pokrój wszystkie warzywa - ziemniaki na większe kawałki, a resztę warzyw nieco drobniej.
- Boczek wędzony również pokrój w cienkie paski i podsmaż na suchej patelni. Następnie przerzuć go do garnka, a na pozostałym tłuszczu podsmaż wszystkie warzywa z wyjątkiem ziemniaków. W razie potrzeby możesz dodać jeszcze odrobinę oleju.
- Podsmażone warzywa przerzuć do garnka z boczkiem i zalej całość bulionem. Dodaj posiekane namoczone grzyby, liść laurowe i ziele angielskie.
- Doprowadź zupę do wrzenia, a wtedy wrzuć do garnka surowe pokrojone ziemniaki. Gotuj całość jeszcze przez około 15 minut. Na sam koniec gotowania dorzuć rozgniecione ząbki czosnku i jeszcze przez kilka minut podgrzewaj zupę.
- W małej miseczce wymieszaj śmietanę z żółtkiem jajka i zahartuj kilkoma łyżkami gorącego wywaru. Taką mieszankę dolej do gorącej zupy i dokładnie wymieszaj.
- Dopraw całość suszonym tymiankiem, majerankiem oraz lubczykiem i po raz ostatni zagotuj.
- Zupa pejzanka najlepiej smakuje podana z posiekaną świeżą natką pietruszki.

















