Żurek ogórkowy to świetna opcja dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt wiele czasu w kuchni i szukają szybkich, sprytnych rozwiązań. Ten przepis jest dziecinnie prosty i poradzi sobie z nim absolutnie każdy, za to efekt zachwyca już od pierwszej łyżki, bo smak i zapach takiego żuru wcale nie odbiega od klasycznej zupy na zakwasie. Zobacz, jak zrobić żurek ogórkowy i wypróbuj go w te święta.
Żurek ogórkowy - prostsza wersja tradycyjnej wielkanocnej zupy
Jeśli nigdy nie słyszałeś o czym takim jak żurek ogórkowy i takie połączenie wydaje ci się przedziwne, to już spieszymy z wyjaśnieniami. W tym przepisie chodzi głównie o to, aby nie musieć nastawiać zakwasu i to właśnie zamiast niego stosuje się sok z ogórków kiszonych. Ten kwaśny płyn równie dobrze podkręca smak i aromat zupy, a całe przygotowania stają się wtedy o niebo łatwiejsze. Nie trzeba bowiem szykować zakwasu kilka dni wcześniej, a potem codziennie go mieszać i sprawdzać, czy się nie zepsuł. Zamiast tego wystarczy tylko w kilka sekund odkręcić słoik z ogórkami, które większość z nas ma w swoich piwnicach czy spiżarniach.
Poza sokiem z kiszonych ogórków, składników nie trzeba wiele, bo wystarczy dobry bulion, boczek wędzony, trochę śmietany i mąki oraz majeranek, sól i pieprz do doprawienia. Jeśli natomiast chodzi o podanie, to taki żurek ogórkowy serwuje się klasycznie - z ugotowanym na twardo jajkiem. Można też oczywiście dorzucić do tego białą kiełbasę, a wtedy całość będzie jeszcze smaczniejsza i bardziej treściwa.
Zobacz, jak przygotować tę prostą i pyszną zupę krok po kroku, a gdy raz jej spróbujesz, być może nie wrócisz już do klasycznego, pracochłonnego przepisu na żurek z kiełbasą, zakwasem i chrzanem.
Żurek ogórkowy - przepis
Składniki:
- 1,5 l bulionu wołowego,
- 300 g boczku wędzonego,
- 0,5 l kwasu z ogórków kiszonych
- pół szklanki śmietany 18%,
- 1 łyżka suszonego majeranku,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 5 jajek,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Jajka ugotuj na twardo, a potem odstaw do wystudzenia i obierz ze skorupek.
- Boczek pokrój w drobną kostkę i przesmaż na suchej patelni.
- Kiedy wytopi się z niego tłuszcz, a mięso stanie się rumiane, zalej całość bulionem i gotuj na niewielkiej mocy palnika.
- Śmietanę połącz z mąką i wlej całość do zupy. Następnie dodaj sok z ogórków kiszonych i dokładnie wymieszaj.
- Żurek ogórkowy dopraw do smaku solą, pieprzem i suszonym majerankiem.
- Gotową zupę podawaj z kawałkami ugotowanego jajka.

















