Mój mąż śmieje się, że jestem mistrzynią błyskawicznych przepisów. Złośliwi pewnie mogliby powiedzieć, że to opcja dla leniwych - jak najmniej mieszania, jak najmniej pilnowania, jak najmniej brudnych naczyń w zlewie. Gdy znalazłam ten przepis, byłam w szoku. Konfitura z mikrofalówki brzmiała dla mnie tak niedorzecznie, że od razu wiedziałam, że muszę jak najszybciej przetestować taką inspirację. Nie wierzyłam, że to się uda - ale się udało, a efekt zadziwił nawet moją babcię, zwolenniczkę tradycyjnych pomysłów na przetwory. 

Jak zrobić dżem malinowy z mikrofalówki?

Nie dość, że do przygotowania tego dżemu wystarczą raptem 3 składniki - maliny, cukier żelujący i sok z limonki, to w dodatku słoiczków nawet nie musisz później pasteryzować. Wystarczy je szczelnie zakręcić i odstawić do wystygnięcia. Wcześniej należy zadbać o to, żeby słoiczki były dokładnie umyte, wyparzone i osuszone, bo inaczej gotowy dżem może się zepsuć.

W samym przygotowaniu nie ma wielkiej filozofii - najbardziej czasochłonną częścią zadania jest chyba tylko dokładne usunięcie szypułek ze wszystkich malin. Potem wystarczy tylko znaleźć odpowiednią miskę (musi to być takie naczynie, które można długo podgrzewać w mikrofalówce. No i zmienić ustawienia urządzenia w taki sposób, żeby pracowało z mocą 1200-1400 W. Całość zajmie ci na pewno mniej niż 15 minut, więc są to chyba najszybsze i najprostsze przetwory na świecie. Uważaj jednak, żeby użyć tylko dobrych, nienadpsutych owoców.

Dokładny przepis na dżem malinowy z mikrofali

Składniki:

  • 600 g malin
  • 20 ml soku z limonki
  • 300 g cukru żelującego 2:1

Sposób przygotowania:

  1. Maliny oczyść, włóż do dużej miski.
  2. Wsyp cukier żelujący, dodaj sok z limonki.
  3. Całość dokładnie wymieszaj, rozgniatając lekko owoce.
  4. Miskę wstaw do kuchenki mikrofalowej, ustaw ją na moc 1200-1400 W.
  5. Uruchom urządzenie i doprowadź masę do wrzenia, co jakiś czas mieszając - cukier musi równomiernie rozpuścić się w malinach.
  6. Gotową, wrzącą konfiturę przełóż do umytych, wyparzonych i osuszonych słoików. Przed zakręceniem, umieść znowu słoik w mikrofalówce ustawionej na 1200-1400 W i włącz ją dosłownie na 15 sekund, żeby dżem znowu się zagotował.
  7. Gorące słoiki powoli wyjmij z kuchenki, szczelnie zakręć (uwaga, aby się nie poparzyć). Odstaw do całkowitego wystygnięcia.

Do czego pasuje taki dżem?

Malinowy dżem to świetna opcja do naleśników, racuchów, pancakesów i placków. Moja rodzina lubi dodawać go do gofrów, a mi najbardziej smakuje po prostu z kromką świeżego pieczywa i odrobiną masła - czuję się wtedy jak na wakacjach u babci.